Hlavní obsah

V Krupce mají další generaci školáků

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední srpnový víkend předznamenal nejen konec letních prázdnin, ale v Krupce patří každý rok dětem, které prvního září poprvé usednou do školních lavic. Je totiž již tradicí, že předškoláci, kteří dosud chodili do místních školek, se na krupském Růžovém hrádku stávají školáky.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Starosta Krupky Zdeněk Matouš předává pasovací glejt novým školákům

Článek

Jeho Veličenstvo král Mojmír opět zavítal do Krupky, aby na hradě pasoval nové školáky. Krupský hrad tak opět patřil dětem a jejich rodičům, kteří si takovou chvíli samozřejmě nenechali ujít. Král Mojmír přiložil meč na rameno pážete a sen se stal skutkem!

Tak bychom mohli popsat krátkou, ale důležitou chvíli. Teď už dětem zbývá pouze slavnostně usednout do školní lavice a stát se opravdovými školáky.

Pasování na školáky bylo doplněno tradičním doprovodným programem, takže si na své přišli nejen rodiče s dětmi, ale také příznivci divadla. Kulturní zařízení města Krupka totiž připravila program na celé odpoledne, během kterého mohli návštěvníci ve venkovních prostorách krupského hradu shlédnout dvě divadelní přestavení.

Před samotným pasováním školáků se malí i velcí diváci na zaplněném hradním prostranství těšili na pohádku Šípková Růženka, kterou nastudoval v Krupce dobře známý a oblíbený Divadelní ansámbl BEZEVŠEHO z Postoloprt. Filmovou předlohu všichni diváci dobře znali, ale jiné tvůrčí pojetí známého příběhu zaujalo všechny přítomné, kteří plnými doušky hltali příběh lásky, moudrosti a odvahy.

Šťastný konec pohádkového příběhu pak vystřídal hned po opakovaném potlesku okamžik vážnosti, úcty a napjatého soustředění. Pro všechny předškoláky totiž nastala ona velká očekávaná chvíle, kdy se z nich jediným dotykem královského meče stali udatní školáci. Král Mojmír Maděrič přiložil svůj meč na rameno pážete a děti, které opouštějí učebny krupských školek, se rázem staly opravdovými školáky!

„Přeji všem dětem, aby se jim vstup do první třídy základní školy vydařil a vzpomínali na tento okamžik s veselou tváří,” řekl starosta města Krupky Zdeněk Matouš, který králi Mojmírovi při pasování úspěšně pomáhal.

Všechny pasované děti obdržely pamětní glejt, který potvrzuje jejich příslušnost ke školnímu stavu stejně tak, jako za dávných dob byli přijímáni urození i neurození udatní muži do rytířských řad. Kromě pamětního listu pak všichni pasovaní školáci obdrželi od Města Krupka čokoládovou medaili a poukázku na volné jízdy na pouťových atrakcích na Mariánských poutních slavnostech, které se uskuteční v Krupce o víkendu 10. a 11. září.

Celé nedělní odpoledne završilo druhé divadelní představení Dífčí válka. Komedii plnou humorných scének a vtipů, ve které diváci viděli známé postavy českých pověstí v trochu jiném světle, nastudoval divadelní spolek NAVENEK Kadaň.

Divadelní přehlídka Léto s divadlem v Krupce 2016 tak byla uvedenými divadelními kusy úspěšně zahájena a na příznivce divadla čekají další kulturní zážitky. Všichni fanoušci prken, která znamenají svět, se mohou těšit na divadelní představení Domácí@štěstí.hned! V komedii o manželském štěstí plné humorných scén se představí v Kulturním domě Olympie v Krupce v pondělí 12. září od 19 hodin Michaela Dolinová, Iva Hüttnerová a David Suchařípa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám