Hlavní obsah

V Kroměříži se znovu objeví švédské vojsko

Novinky, Matěj Soukup

Když v roce 1643 vtrhla do Kroměříže švédská vojska, znamenalo to pro město na řece Moravě pohromu. Z města nezbylo prakticky nic. Tuto událost si město připomíná u příležitosti zahájení turistické sezony již šestým rokem. Letošní Dobývání Kroměříže Švédy je plánováno na 11. května.

Článek

Záštitu nad akcí tradičně převzala skupina historického šermu Biskupští manové. Historickou slavností se turistická sezona v Kroměříži již tradičně zahajuje.

„Ústředním tématem je buď nějaké aktuální výročí, nebo jiná významná událost. V minulých letech jsme připomínali osobnost Jana Milíče z Kroměříže, biskupa Karla Lichtensteina z Castelcornu či kroměřížské setkání rakouského císaře Františka Josefa I. s ruským carem Alexandrem III.,” uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Rekonstrukce bitvy se Švédy se tematicky vrací do období třicetileté války. Vojska švédského generála Lennarta Torstensona vpadla přes již Čechy podruhé na Moravu, osvobodila zde švédskou posádku Olomouce a s pomocí odbojných Valachů vyplenila Kroměříž.

Dobývání Kroměříže začne již 10. května pochodem napříč městem, samotná bitva je pak naplánovaná dalšího dne v 15 hodin. Před samotnou bitvou si budou moci diváci prohlédnout dobové vojenské ležení a vybavení.

„Zámecký park je pro rekonstrukci bitvy ideální, diváky nebudou rušit žádné moderní prvky. Rovněž fotografové a kameramani tím mají možnost pořídit kvalitní snímky,” poznamenal vedoucí Biskupských manů Evžen Petřík.

Reklama

Výběr článků

Načítám