Hlavní obsah

V Krnově vysadí další Strom republiky

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti oslav stého výročí založení samostatného státu bude ve čtvrtek 25. října u Základní školy Žižkova v Krnově vysazena památeční lípa symbolizující Strom republiky.

Foto: Tomáš Gaudek

Jeden Strom republiky se nachází vedle fary u kostela sv. Martina, vysazen byl 28. října 1968.

Článek

Lípa byla od pradávna posvátným stromem Slovanů. U nás je považována za národní strom od roku 1848 a její vyobrazení můžeme najít například na standartě prezidenta České republiky nebo na státní pečeti. „Bude se jednat o lípu srdčitou, která bude mít obvod kmínku asi 20 centimetrů a vysoká bude kolem čtyř metrů,“ informoval Dušan Martiník z odboru životního prostředí.

Lípy patří mezi stín snášející dřeviny, kterým vyhovují vlhčí stanoviště. Ke klimatickým podmínkám jsou však velmi přizpůsobivé. „Pokud bude horké léto, jako v letošním roce, stačí jen, když se zvýší intenzita zálivky,“ doplnil Dušan Martiník.

Tato lípa nebude prvním krnovským Stromem republiky. Další se nachází vedle fary u kostela sv. Martina a byl vysazen 28. října 1968. Stalo se tak po srpnových událostech, kdy byla republika obsazena vojsky Varšavské smlouvy a v kasárnách byl umístěn pluk sovětské armády. Obyvatelé města dávali najevo, že se s tím nesouhlasí. Vysazení lípy se stalo manifestací za svobodu republiky a vedle stromu byl odhalen také památník zhotovený z bludného balvanu.

Kámen s pamětní deskou nebude chybět ani u nově vysazené lípy. „U Nadace Partnerství, která mapuje Stromy svobody a podporuje výsadbu dalších, už jsme objednali kovovou cedulku. Ta by po ukotvení stromu a usazení zeminy mohla být umístěna na kámen, který bude ještě letos instalován v těsné blízkosti lípy,“ popisuje Dušan Martiník.

Slavnostní ceremoniál začne 25. října v 11.00 hodin. Zúčastní se ho vedení i zastupitelé města a součástí bude pěvecké vystoupení žáků. Na místě bude také panel informující o historii samostatné republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám