Hlavní obsah

V Kravařích na Hlučínsku pořádali Vánoce na zámku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Kravaře pořádalo v sobotu a v neděli 5. a 6. prosince tradiční prodejní a výstavní akci Vánoce na zámku 2015. Akce se oba dny konala od 9 do 17 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Vánoce na zámku 2015.Kravaře 6.12.2015. Barokní zámek.

Článek

Vánoce na zámku 2015 se v Kravařích konají každoročně. V krásném prostředí zámku a před zámkem se i letos sešlo množství prodejců, kteří nabízeli pochutiny  patřící k vánočním svátkům.

V atriu zámku se lidé potěšili prací zručného  kováře, mohli si vyrobit vlastní svíčky, byli svědky lití olova. Děti si mohly zazvonit na zvoneček a přivolat Ježíška nebo mu poslat psaní s razítkem "Dopis Ježíškovi".

V několika místnostech zámku byly  k vidění výstavy a ukázky lidových řemesel. Diváci zhlédli práci košíkářů, řezbáře, krajkářky a perníkářky. Lidé si moli také zakoupit různé vánoční výrobky, dekorace a vánoční baňky a ozdoby.

Pro děti bylo opakovaně připraveno Loutkové divadélko babky Miládky z Ostravy. „Ústřední postavou našeho divadélka je babka Miládka, která píše hry, vyrábí dekorace a loutky. Poslední čtyři roky sice už nehraje a nejezdí na zájezdy, ale stále je činná a tvoří,” řekl člen divadélka Dušan Kubica.

„V běžném roce inscenujeme dvě hry, které napíše naše babka Miládka (75), ale samozřejmě připravujeme také divadelní hry, které po letech oprášíme a dětem je hrajeme znovu. Dětem se hry líbí, jsou spokojené, a když jsou spokojené děti a jejich rodiče, tak jsme spokojeni i my,” dodal Dušan Kubica.

Po oba dny doplnil příjemnou vánoční atmosféru vánočně nazdobený zámek, byl připraven i doprovodný program. „Na zámeckých schodech se představily dětské pěvecké soubory a různé hudební kapely. I letos byl připraven na zámku Strom splněných přání, jehož prostřednictvím mohli návštěvníci udělat radost dětem z Klokánku,” konstatovala Ing. Silvie Hříbková, kulturní referentka a redaktorka  Besedníku (což jsou Kravařské noviny do každé rodiny.)

Kravaře, centrum malého panství na západní části Hlučínska, byly poprvé uvedeny v písemných pramenech z roku 1224. O tvrzi se začíná mluvit v roce 1377. Dostavba sídla byla realizována v letech 1721 - 1728 v barokním duchu. Stavba se v roce 1920 dostala do rukou československého státu. Později zámek téměř vyhořel. Během druhé světové války byl havarijně zastřešen a teprve posléze došlo k rekonstrukci, která byla ukončena v roce 1970. Od roku 1990 budovu i  s parkem, jehož součástí je i golfové hřiště, dostalo do správy město Kravaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám