Hlavní obsah

V Krásném Dvoře otevřeli nejstarší středoevropskou rozhlednu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze na rezervaci bude fungovat vyhlídka z obnoveného Templu v parku u zámku Krásný Dvůr. Otevřeli ji ve středu 24. května za účasti velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletner, generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové a dalších čestných hostů.

Foto: Vratislav Konečný

V zámku je rozsáhlá sbíra psích portrétů

Článek

Pro veřejnost bude otevřena od 27. května, obnova stála přes 20 miliónů a byla podpořena z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru.

Výstavba Novogotického templu začala roku 1793, byla nejstarší ve střední Evropě.  nyní ji rekonstrukce navrátila původní podobu, předtím byla v havarijním stavu, jakož i další stavby v parku. V interiéru vznikla výstava Krajinářské parky a zahrady a restaurována byla i pískovcová socha polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem v bitvě u Lipska, z roku 1847.

Otevírací doba pro veřejnost je v květnu o víkendu, v červnu pak denně mimo pondělí v čase 9–16, vyhlídka 9–15.15. Rezervace výstupu na rozhlednu: rezervace.templ@npu.cz, +420 778 757 607. Z bezpečnostních důvodů je vstup na vyhlídku po skupinách o 12 lidech na 45 minut. Za špatného počasí je výstup na rozhlednu uzavřen. Aktuální informace návštěvníci naleznou na webu zámku Krásný Dvůr.

Za přispění zahraniční finanční pomoci, a velmi štědré, byl nedávno obnoven i nádherní barokní areál v Kuksu, na záchranu čekají i další památky. Je trochu tristní, že musíme čekat na pomoc při záchraně toho, co jsme si v mírových časech zničili.

Reklama

Výběr článků

Načítám