Hlavní obsah

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově se uskuteční Tříkrálový koncert

Novinky, Dana Ehlová

Majestátný kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově - pohraniční obci ležící v Orlických horách - se stane v sobotu 4. ledna místem Tříkrálového koncertu.

Foto: Sdružení Neratov (archiv)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

Článek

Tříkrálový koncert pořádají Římskokatolická farnost Neratov spolu se Sdružením Neratov a na jeho programu bude Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v provedení Spojených litomyšlských sborů a Komorní skupiny Litomyšlského symfonického orchestru. První tóny zazní ve 14 hodin a v kostele budou přítomni také tři králové s kasičkami Tříkrálové sbírky.  

V Neratově by si tedy tři králové, jejichž rolí se zde ujímají lidé s postižením a děti z Orlického Záhoří a Rokytnice v Orlických horách, mohli prozpěvovat: My tři králové jdeme k vám, pěkný koncert neseme vám. Zatímco totiž jinde nosí dary a také křídu na značení domovních dveří, v této obci uprostřed Orlických hor přinášejí krásnou hudbu.  

Prostředky, které  se letos vyberou, poputují na chystanou školu pro děti s postižením, zčásti pak na pomoc lidem v nouzi, žijícím ve zdejším regionu a zároveň na podporu chudých indických dětí.  

Pohraniční obec Neratov, kde se Tříkrálový koncert uskuteční, byla od druhé poloviny 17. století významným poutním místem. Po sametové revoluci se sem, do vysídlené části Orlických hor začal znovu vracet život díky Josefu Suchárovi, rokytnickému faráři, který si předsevzal obnovit nejen zničený kostel, ale také poutní tradici a celou vesnici.

V roce 1992 pak vzniklo Sdružení Neratov, které se kromě obnovy kostela a života ve vsi zaměřuje také na pomoc pěstounským rodinám a lidem s postižením prostřednictvím chráněného bydlení a chráněných dílen. 

V témže roce byl Kostel Nanebevzetí Panny Marie (postavený mezi lety 1723 a 1733,  48 metrů dlouhý, 19 metrů široký s vnitřní výškou 27 metrů - původní vnější výška měřená až ke špičkám věží byla 47 metrů) vyhlášen kulturní památkou. Práce na jeho obnově stále pokračují, dnes je známý především svou prosklenou střechou, díky níž získávají akce v něm konané velice působivou atmosféru.

Reklama

Výběr článků

Načítám