Hlavní obsah

V kostele i pod širým nebem vzplanou svíčky za zesnulé děti

Novinky, Karel Šimr

V Plzni i na Domažlicku připomenou večery s názvem Zapalme svíčku Světový den památky zesnulých dětí. Ten připadá každoročně na druhou prosincovou neděli.

Foto: Karel Šimr

"Zapalme svíčku" v plzeňském kostele U Ježíška v roce 2013

Článek

Plzeňský kostel U Ježíška bude jedním z téměř dvou desítek míst v České republice, kam mohou v neděli 14. prosince 2014 lidé přijít zavzpomínat na zemřelé děti. Od 17 hodin bude kostel otevřen pro všechny příchozí, kteří v něm budou moci vlastnoručně vyrobit svíčku z včelího vosku a vložit do ní vzkaz. V půl sedmé pak účastníci setkání po modlitbě svíce zapálí a odnesou k nedaleké Radbuze, po níž je společně vypustí. Večer hudebně doprovodí Alena Kozáková se svými dětmi.

K celosvětovému řetězci se letos poprvé připojí také na Domažlicku. Zájemci se sejdou v 15,45 u rybníku U Tří vrb a vystoupí společně na vrch Baldov. U kapličky zapálí svíce a vypustí balóny přání. Po návratu dolů bude možnost společně posedět u občerstvení.

O smyslu společného putování říká jeho pořadatelka Marie Pivoňková: „Po smrti dítěte si lze jen těžko představit, že život půjde dál. Je těžké udělat první kroky na cestě bolesti a zármutku, zvláště, stojíme-li na této cestě sami. Vycházka na Baldov je, stejně jako každá cesta, příležitostí nebýt alespoň chvíli sám. Je to příležitost poznat nové přátele, podělit se s nimi o svá trápení, je to příležitost vyslechnout si příběhy druhých. Je to také příležitost poznat, že každá cesta se dá zvládnout, jsme-li obklopeni lidmi, kteří nám na naší dlouhé cestě podají pomocnou ruku a alespoň kousek té těžké cesty jdou s námi..."

Akce „Zapalme svíčku“ - Světový den památky zesnulých dětí -  vychází z tradice mezinárodní organizace „Soucitní přátelé“. Poprvé byla organizována v roce 1997 ve Spojených státech. Svíčky se zapalují vždy druhou neděli v prosinci v 19,00 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla. Lidé po celém světě si tak společně připomínají památku dětí, které zemřely v jakémkoliv věku a z jakékoliv příčiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám