Hlavní obsah

V komunálních volbách v Šenově nejvíc hlasů získala ODS

Novinky, Robin Balon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do zastupitelstev měst a obcí a v některých okresech i volby do senátu se uskutečnily 15. a 16. října. V Šenově u Ostravy v komunálních volbách získala nejvíce hlasů ODS.

Článek

Prvním podstatným rozdílem od minulých voleb byl počet zastupitelů pro léta 2010 až 2014. V předchozím volebním období rozhodovalo o chodu města 21 zastupitelů, nyní se počet zmenšil na 17.

Druhým rozdílem byl počet politických stran. Vedle tradičních stran ODS, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM kandidovaly i strany TOP 09, SPO Zemanovci a také Sdružení nezávislých kandidátů.

Ne všichni členové dosavadního zastupitelstva znovu kandidovali. Na kandidátních listinách jsme tak už nemohli vidět Dobešovou Radmilu, Bernatíka Radomíra, Valovou Miluši (zvoleni za ČSSD), Klimšu Petra (zvoleného za KSČM) a Bastlovou Žofii (zvolenou za ODS).

Volební účast byla 49,55 % a celkem lidé rozdali 37 269 hlasů. S největším počtem hlasů se může chlubit ODS (20,43 %), která obhájila 4 mandáty. Po třech mandátech získaly strany Sdružení nez. kandidátů (19,58 %), ČSSD (18,18 %), KDU-ČSL (17,90 %) a KSČM (15,86 %). TOP 09 (6,90 %) obhájila pouze 1 mandát a SPO Zemanovci (1,16 %) ani jeden.

Každá strana měla 17 kandidátů, což byl největší možný počet, ale 7 kandidátů SPO Zemanovců se kandidatury vzdalo, což určitě předurčilo této straně velmi malou přízeň voličů.

Jmenovitě získali mandáty tito kandidáti: Za ODS - Kuchařová Darja, Kopecký Josef, Stolář Martin a Hájková Helena, za Sdružení nez. kandidátů: Vrána Petr, Blažek Jan a Vaculík Martin, za ČSSD: Ševčík Antonín, Ševčík Antonín a Slíva Alexandr, za KDU-ČSL: Pinkava Štěpán, Guňka Jiří a Spratek Jiří, za KSČM: Smékal Petr, Lupa Karel a Šikula Miroslav a za TOP 09 Svrčina Ivan (jména uváděna bez titulů).

O tom, kdo obsadí křesla Rady města Šenova a zejména o tom, kdo se zhostí funkce starosty a místostarosty, se rozhodne 11. listopadu.

V senátních volbách Šenované do senátu nejvíce volili Antonína Maštalíře za ČSSD (503 hlasů) a Lianu Janáčkovou za Nezávislé (421 hlasů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám