Hlavní obsah

V klášteře Broumov bude vystaven betlém v životní velikosti

Novinky, Ivana Kvasnicová

Prohlídky Broumovského kláštera v období adventu probíhají s tajemnou postavou – Lotrandem. Lotrando návštěvníky provede kostelem s vystaveným betlémem v životní velikosti. V průběhu prohlídky se mohou lidé těšit na povídání o Vánocích i na ochutnávku vánočního pečiva.

Foto: klášter Broumov
Článek

Advent v církevním kalendáři začíná první nedělí adventní, tedy nedělí mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera. V teologickém pojetí se vyznačuje dvojím očekávání narození Ježíše Krista a jeho druhým příchodem na konci času. Jeho symbolem je mimo jiné adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. V Čechách vzniklo mnoho adventních písní zvaných roráty a dodržuje se také mnoho tradic.

Adventní prohlídky s Lotrandem

V adventním období nabízí klášter Broumov oživené adventní prohlídky s tajemnou postavou – loupežnickým synkem Lotrandem – v pravé vánoční atmosféře. V klášterním kostele sv. Vojtěcha bude po celé vánoční období vystaven betlém v životní velikosti. Sám Lotrando zde zazpívá vánoční píseň, popovídá o Vánocích, dodnes dodržovaných zvycích u nás i v zahraničí a také o Mikuláši. V průběhu prohlídky jsou pro  všechny připravena překvapení i malá ochutnávka vánočního cukroví.

Prohlídky s Lotrandem se uskuteční dne 1. až 2. a 15. až 16. prosince vždy od 13.30 hodin.

Zdobení vánočních perníčků

Jednou z tradic na Vánoce bylo i zdobení vánočních perníčků. V neděli 2. prosince si mohou všichni návštěvníci kláštera ozdobit svůj perníček podle vlastních představ. V klášterní kavárně bude od 14. hodin zdobení perníčků probíhat. Při vstupu do kavárny dostane každý malý návštěvník perníček a na zdobení polevu (za symbolické vstupné), se kterou si vyzdobí motiv podle vlastní fantazie. Čekat je bude nejen příjemná vánoční atmosféra, ale i mnoho druhů teplých nápojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám