Hlavní obsah

V Kladně proběhlo svěcení restaurovaného pomníku havířů

Novinky, Pavel David

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel hornických tradic Kladno má za cíl postupně obnovovat chátrající hornické pomníky na hřbitovech v městských částech Kladna. Například 2. září byl vysvěcen restaurovaný pomník na hřbitově u kostela sv. Mikuláše v Kladně-Vrapicích.

Foto: Pavel David

Pěvecký sbor Smetana Kladno a horničtí kamarádi u restaurovaného a vysvěceného pomníku

Článek

Slavnosti se zúčastnili i primátor Kladna Dan Jiránek a perkmistr Sdružení hornických a hutnických spolků ČR Mirek Šťastný.

Restaurovaný pomník u kostela sv. Mikuláše v Kladně-Vrapicích je výsledkem snahy Klubu přátel hornických tradic Kladno postupně obnovit chátrající hornické pomníky umístěné na hřbitovech v městských částech Kladna. Zástupci klubu, přátelé Eduard Michaliček a Jaroslav Grubner, položili k vysvěcenému pomníku kytici na památku zahynulých horníků.

Součástí svěcení pomníku bylo také vystoupení Pěveckého sboru Smetana Kladno. Jeho členové zazpívali napřed u pomníku a potom i v samotném kostele sv. Mikuláše, kde jejich vystoupení doplnil varhanní koncert.

Na hřbitově u kostela sv. Mikuláše má z iniciativy Klubu přátel hornických tradic Kladno pamětní desku jeden ze zakladatelů hornické slávy Kladenska, těžař a majitel dolů ve Vrapicích Václav Černý. Od jeho smrti uplynulo letos 170 let. Za Klub položil k jeho hrobu kytici kamarád Jaroslav Grubner.

Reklama

Výběr článků

Načítám