Hlavní obsah

V Karviné budou v příštím roce hospodařit s necelou miliardou, poplatky se lidem nezvýší

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svém úterním zasedání schválili karvinští zastupitelé rozpočet na příští rok. Město bude hospodařit s částkou 964 miliónů korun. Potěšujícím faktem je, že pro občany se nezvýší poplatky za odpady nebo psy. Stejná cena zůstane například i u jízdenek v MHD. Město si nebude brát ani žádné úvěry.

Foto: Město Karviná

Ilustrační foto

Článek

Podle primátora města Tomáše Hanzla nebude nijak omezen běžný chod města a naopak se bude investovat do zlepšení života obyvatel.

"V příštím roce počítáme například s opravou letního kina v zámeckém parku nebo s další úpravou budovy kina Centrum a jejího okolí, ale chceme také jeden z městských domů přestavět na byty pro seniory, revitalizovat další sídliště nebo výrazně investovat do modernizace sportovišť u škol," sdělil primátor.

Do investic by podle náměstka primátora Jana Wolfa mělo jít 322 miliónů korun. "Výrazně bychom měli využít evropských dotací a během roku 2014 město do realizace investičních akcí přidá další peníze," prozradil.

Největší výdaje v příštím roce budou tam, kde se to dotkne života běžných lidí a jejich rodin. Například jen správa majetku města přijde radnici na téměř 430 miliónů korun.

Opravy, podpora školství, sportu i akcí

"V tom jsou ale započteny už i plánované investice. Osm miliónů půjde do údržby komunikací, více než 9 miliónů do celoročního úklidu města a zimní údržby, na údržbu veřejné zeleně jde 18 miliónů a odpadové hospodářství přijde téměř na 40 miliónů korun s tím, že ani pro rok 2014 nezvyšujeme občanům poplatek za odpad," dodal primátor Hanzel.

Sportovním zařízením v majetku města (bazén a letní koupaliště, zimní stadion) jde na chod okolo 25 miliónů korun, kulturním (knihovně a kulturnímu domu především) více než 43 miliónů, něco přes 4 milióny korun dá město na pořádání městských kulturních akcí, školským zařízením pak půjde více než 76 miliónů korun.

Počítá se samozřejmě i s podporou veřejné dopravy, kde půjde okolo 30 miliónů. Dotace na práci především s mládeží jdou do sportu i kultury. Sportovním klubům putuje více než 15 miliónů korun. Sociálním zařízením a charitám jde okolo 4 miliónů, městské sociální služby dostanou 22 miliónů a kluby seniorů město podpoří téměř dvěma milióny korun.

Kulturní akce jiných organizací než města budou podpořeny téměř 6 milióny korun. Městská pokladna počítá s 1,4 miliónu na ozdravné pobyty dětí s tím, že přispějí i sponzoři a město chce získat další dotace. Strážníci mají rozpočet 41 miliónů korun a na podporu individuální bytové výstavby jde pět miliónů.

Moderní kina a bydlení pro seniory

"Asi 15 miliónů půjde na modernizaci letního kina (se zapojením EU dotací), 50 miliónů včetně evropských peněz na úpravy okolí kina Centrum a další opravy kina samotného, 27 miliónů do dalších revitalizací veřejných sídlištních prostranství a ploch.

Rekonstrukce dvou komunikací v centru města přijde asi na šest miliónů korun, modernizace venkovních sportovišť u škol na 35 miliónů korun, a přestavba jednoho z městských domů na byty pro seniory by měla stát 27,5 miliónů," vypočítal náměstek Wolf.

Reklama

Výběr článků

Načítám