Hlavní obsah

V Karlovicích budou soutěžit o nejlepšího kosáka

Novinky, Radek Vráblík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně čerstvě pokosené trávy, ranní rosa, hlasy sekáčů se nesou svěžím vzduchem. Romantická představa o tvrdé práci našich předků. Kosu dnes vystřídaly traktory a sekačky. Někteří ji ale ještě zcela nezatratili a ví, jaké to je, když mají za sebou kus pokosené louky.

Foto: Kateřina Kočí

Ilustrační fotografie.

Článek

Příjemná únava a pocit z dobře vykonané práce. Přijďte si vyzkoušet, zda byste to také zvládli. Přijďte si zasoutěžit do Karlovic v Jeseníkách na soutěž o nejlepšího „kosáka“ pod názvem Karlovická kosa.

Soutěž se koná v sobotu 16. června v od půl jedenácté na louce pod kostelem. „Letos proběhne již druhý ročník soutěže. Vyzýváme všechny, kteří ještě nezapomněli, jak krásně voní čerstvě pokosená louka, aby přišli ukázat svůj um a pořádně se rozmáchnout kosou. Čekají vás hodnotné ceny a pro toho nejlepšího je připraven pohár z vrbenského historického skla,“ pozvala starostka Karlovic Jana Helekalová.

Soutěž Karlovická kosa se koná v rámci tradičního Dne obce Karlovice, který je spojen s festivalem lidové hudby. Hudba a dobrá zábava je připravena po celý den od 10 hodin do půlnoci.

V letošním roce vystoupí kapely, které hrají zcela tradiční cimbálovou muziku, jako je cimbálová muzika Kotula z Nového Hrozenkova, která s sebou doveze i tanečníky ze souboru Vranečka. Potěšíme i milovníky dechovky, přijede Jiří Helán s muzikanty z bývalé kapely Moravěnka a vystoupí známý  herec, člen Městského divadla v Brně a populární coby praporčík Ambrož z Četnických humoresek, Zdeněk Junák. Poslechnete si však také lidovou muziku trochu jinak v úpravách ovlivněných akustickou hudbou, etnickou hudbou, rockem i jazzem v podání Tomáše Kočka & Orchestru. Spojení cimbálu a rockové kapely, to je Medicimbal, který nám ozvučí závěr večera. Vrcholem večera bude vystoupení Petera Lipy, kterému dělá předskokana kapela Jindry Holubce.

„Zajištěn je doprovodný zábavný program a soutěže pro děti i pro dospělé. Můžete se také zúčastnit tradiční soutěže o „nejkarlovičtější“ koláč. Připraveny budou hodnotné ceny a bohatá tombola,“ dodala starostka Jana Helekalová.

Soutěž i festival podpořila Nadace OKD z programu Pro radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám