Hlavní obsah

V Josefově vzpomínali na budování kapličky

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 19. března si v Josefově na Sokolovsku připomněli 10. výročí vysvěcení kapličky sv. Josefa. V mrazivém podvečeru se po 19. hodině sešlo 25 místních občanů a vzpomínali na dobu před 10 lety.

Foto: Václav Mikeš

Kaplička sv. Josefa

Článek

Krátce před setměním se u josefovské kapličky sv. Josefa sešli pamětníci a oslavili 10. výročí vysvěcení místní kapličky. Zapálením svíček si připomněli svátek patrona obce, prohlédli si vystavené výstřižky z let 2007 až 2008.

Na připraveném prostotu za kapličkou se pak všichni při jednoduchém občerstvení zahřívali svařákem a horkým čajem. Po uvítání pořadateli ze spolku Tradiční venkov všichni se zájmem poslouchali vyprávění pana Čížka o historii kapličky.

Ta původní byla z 19. století. Ale druhá polovina 20. století těmto drobným sakrálním stavbám nepřála. Kaplička sloužila dětem jako úkryt na hraní, až se jim jí podařilo pobořit. A zbouraná se stala zdrojem materiálu pro všechny. Zůstaly pouze základy.

Jak vyprávěl pan Čížek, kaplička byla jako dluh za minulost. A tak se pokusil dluh splatit. Za přispění spoluobčanů a dalších dárců začala v roce 2006 trnitá cesta. Nedařilo se zajistil dostatek peněz na výstavbu nové kapličky. Kraj dotaci odmítl, pokus o získání peněz v televizní soutěži nevyšel a plánované vysvěcení na Josefa v roce 2008 bylo ohrožené. Nakonec se na podzim 2007 podařilo intervencí získat dotaci z kraje a stavbu díky mírné zimě dokončit.

Dne 19. března tak mohl páter Josef hotovou kapličku vysvětil. Sv. Josef, replika sochy svatého z Polska, tak získal nový domov.

Přítomným josefovským Josefům pak všichni popřáli k jejich svátku a obdrželi dárek k zahřátí. Všichni už zahřát potřebovali, tak spěchali domů do tepla.

Setkání bylo příjemným, i když mrazivým zastavením v běhu času. Je dobré si občas připomenout dobu minulou a připomenout i vlastní chyby. Pro poučení ostatních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám