Hlavní obsah

V Josefově se vejskalo, zpívalo, tancovalo a muzicírovalo. Byl Josefovský masopust

Novinky, Dana Ehlová

První únorová sobota patřila v Josefově a tamní pevnosti Josefovskému masopustu. Byly tu masky, průvod, vedený Masopustem, dobová hudba, divadlo, dobroty zabíjačkové i cukrářské, hry pro malé i velké, tržiště i dobová řemesla v podzemí a na Bastionu IV a I.

Foto: Dana Ehlová

V masopustním průvodu v Josefově samozřejmě nechyběl medvěd, a dokonce cvičený, který se po celou trasu staral o hladký přesun válečného invalidy.

Článek

Masopustní průvod začal před domem č. p. 1 na náměstí v Josefově, kde dostal povolení od velitele pevnosti, a pak se vydal městem k Bastionu IV. Tam na účastníky čekal program - hudba hrála o sto šest, a tak se tančilo, zpívalo a veselilo.

Nejen maskovaní aktéři, ale i návštěvníci v civilu, soutěžili v jízdě zručnosti na podivných tandemových bicyklech a někteří zvládli trasu díky mohutnému povzbuzování medvěda zcela hladce.

Úsměvy přinesla i divadelní scénka, v jejímž závěru byl takto oslavován český hospodský Martin Veselý: „Na jeho počest nacpěte si břich, co hrdlo ráčí, pijte a jezte, pár jitrnic není dnes hřích, tak nyní k jitrníku běžte.“

Že nevíte, co je jitrník? No přece ryze český strom, na němž právě v období masopustu dozrávají jitrnice a v Josefově dokonce i krvavá jelítka. Jenže větříček, který shazuje hruštičky (možná i jitrničky), bohužel zrovna nefoukal, takže byla docela fuška se k dobrotám dostat. Nejlíp si s česáním poradil jeden z uniformovaných jezdců, jenž sklízel úrodu šavlí z koňského hřbetu.

Jakmile Masopust zavelel a nasedl na bryčku taženou párem koní, vydal se průvod na další cestu pevnostním městem. A opět se hrálo, zpívalo, tancovalo. Ve veselé sestavě samozřejmě nechyběl medvěd, a dokonce cvičený, neboť se po celou trasu pečlivě staral o přesun válečného invalidy.

Živočišná říše měla v průvodu i své další zástupce – medvíďata, tygra, motýla, kozla, o kobylách už řeč byla. Společně se zvířaty se kupodivu veselila i smrtka, spolu s ní nevěsta a ženich, taky jeptiška (těhotná), kominík, řezník, zkrátka všichni.

V prostorách Bastionu I se konal řemeslný jarmark. Dorazili provazník, švadlena i přadlena, kovář i podkovář, truhlář i řezbář, košíkář i dráteník a všichni do jednoho dokazovali, že své řemeslo ovládají naprosto dokonale.

Děti kušemi dobývaly pevnost, ty nejmenší se vozily na kolotoči s lidským pohonem. Mlsné jazýčky ochutnávaly všemožné laskominy. O tom, že k masopustu patří ovar, jitrnice, jelítko nebo tlačenka, nemůže být pochyb. Zájem o zabíjačkové speciality jasně dokazovala i nejdelší fronta, složená právě z masožravců.

Nicméně i při zakousnutí do takové sakrajdy (sakra dobré pochoutky), kterou kdysi šikovní a chuti znalí perníkáři vyráběli z těsta na perník, ořechů a povidel, chuťové buňky doslova „jásaly“.         

Soutěžilo se o nejlepší masopustní koblihy, probíhala hra Putování s masopustním koblížkem, folklorní soubor Barunka z České Skalice vystoupil s hudebním doprovodem souboru Ritornello Michaela Pospíšila, předvedla se i kapela Herky.

To vše byl Josefovský masopust 2018.  

Reklama

Výběr článků

Načítám