Hlavní obsah

V Josefově se opět sešli hráči karetní hry Lóra

Novinky, Václav Mikeš

V sobotu 18. února se v zasedací místnosti obecního úřadu v Josefově na Sokolovsku konal již 16. ročník turnaje v karetní hře Lóra. I letos se sešlo 16 hráčů z Josefova, Oloví a Habartova. Bohužel chyběli zástupci z Krajkové, naproti tomu se letos zúčastnily i tři ženy.

Foto: Václav Mikeš

Turnaj byl zahájen

Článek

Okolo půl desáté dopoledne se konečně všech 16 hráčů usadilo ke svým stolům a turnaj byl zahájen. Pomalu se roztáčí i pípa a nezbytný doplněk této hry - sud piva, se začíná prázdnit. Pitný režim se prostě musí dodržovat. Nepivaři a řidiči měli smůlu, čekala je voda, čaj či káva. Energii pak hráči doplňovali přes plné talíře chuťovek.

Všechny hráče čekalo pět kol, každé po sedmi hrách. V každém kole jiná čtyřka u stolu. Čas pomalu utíká a ztichlou zasedací místností obecního úřadu se rozléhá jen šustění karet a občasný povzdech či výkřik. Po třech kolech je tu poledne a čas na tradiční guláš. A opět pokračují hry. Turnaj je i velkou zátěží pro kuřáky. Kouřit mohou pouze o přestávkách venku, to je neuznaný hendikep.

Po třetí hodině odpoledne turnaj končí. Čeká se na poslední stoly, pomalu se sčítají výsledky. Letos se vítězem stal Heinz Strunz, před Filipem Dobošem a Jaroslavem Čížkem. Loňský vítěz Ladislav Panovský obdržel cenu za nejlepší hru, cena za nejhorší pak putovala do rukou Katrin Brandner. Oceněny byly společnou cenou i nejlepší ženy a poslední obdržel cenu útěchy.

Po loňské informaci o této enklávě hráčů karetní hry Lóra v okolí Josefova na Sokolovsku došlo i ke kontaktu s hráči "oficiální" Lóry. Ta je organizována celostátně s centrem v Kladně. Což je místo původu této hry, i oblast její největší popularity. A zde se ukázalo, že zcela izolovaný vývoj vedl po 16 letech k takovým změnám v pravidlech, že už spolu zástupci jednotlivých oblastí nemohou hrát. Dá se tedy říci, že v Josefově se hraje už ne Lóra, ale "Josefovská Lóra".

Tradiční turnaj má  zásadní význam pro udržení tradice v Josefově a okolí. Je dobře, že hru hraje i střední generace, což je zárukou, že se tu po roce opět setkáme. Snad se ale najde někdo, kdo by byl schopen sepsat odchylná pravidla. Pak už to nebude setkání na 17. ročníku turnaje, ale na 1. neoficiálním mistrovství republiky v Josefovské Lóře. Kdo ví!

Takže na shledanou v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám