Hlavní obsah

V Jevišovce půjde v čele průvodu koza

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní slovo v průvodu a oslavě tradičních chorvatských hodů bude mít v neděli 1. září v jihomoravské Jevišovce koza.

Foto: Jan Francl
Článek

Pořádání tradičních chorvatských hodů – Kiritof v Jevišovce má své odůvodnění. „Komunita moravských Chorvatů zde totiž žila již od 16. století až do roku 1948, kdy byla nedobrovolně vysídlena,“ upřesnila Michaela Martincová ze Sdružení občanů chorvatské národnosti v České republice, které akci pořádá.

Během hodů vystoupí hudební a taneční soubory, probíhat budou také výtvarné a jazykové workshopy. Zajištěno je rovněž občerstvení v podobě tradičních pokrmů moravských Chorvatů.

Slavnostní den bude jako obvykle zahájen mší svatou v kostele sv. Kunhuty v 10 hodin. Odpolední program začne ve 14 hodin tradičním průvodem s kozou.

Dále se mohou návštěvníci Kiritofu těšit na vystoupení hudebních i tanečních folklorních souborů. Během odpoledne se postupně představí NS Pálava z Mikulova, dechová hudba Josefa Egera či soubor Hrvatska žena z chorvatského Záhřebu. V programu také zahraje hudební sestava Praški Fržoni, složená ze členů kultovní pražské hudební skupiny Ahmed má hlad, která si vytvořila repertoár chorvatských písní speciálně pro tuto událost.

V rámci celodenního doprovodného programu si budou moci návštěvníci vyzkoušet výtvarný a jazykový workshop. „Jako další součást doprovodného programu je naplánováno divadelní představení na motivy chorvatské pohádky a turnaj v kuželkách,“ doplnila Michaela Martincová.

Chorvaté přišli na Moravu v 16. století. Svoji identitu, jazyk a zvyky si udrželi ve třech jihomoravských obcích – Jevišovce, Novém Přerově a Dobrém poli – až do roku 1948, kdy tehdejší komunistický režim rozhodl o jejich vysídlení z pohraničí. Moravsko-chorvatská komunita čítala v té době přibližně 1700 osob. V současnosti žijí poslední pamětníci tradičního chorvatského života na Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám