Hlavní obsah

V jesenických lázních představují nejkrásnější lázně Čech, Moravy a Slezska

Novinky, Věra Janků

Priessnitzovy lázně ve svém širokém záběru společenských akcí nezapomínají ani na pořádání výstav. Loni v rámci Roku lázeňské architektury prezentovali architektonický vývoj Gräfenberku od dob Priessnitze až po dnešek. Letos představí veřejnosti lázeňské architektonické skvosty z celé České republiky.

Foto: PLL a.s.

Autorem jesenické dominanty je Leopold Bauer, který patřil na počátku 20. století k nejtalentovanějším architektům Evropy.

Článek

Neobyčejná souborná výstava o architektuře lázeňských míst celé České republiky je vůbec prvním takovým počinem na Moravě a ve Slezsku. V loňském roce v rámci Roku lázeňské architektury probíhaly ve vybraných lázeňských místech pouze dílčí výstavy. Až na jednu výjimku tak vždy byly prezentovány pouze jedny vybrané lázně.

Priessnitzovy léčebné lázně ovšem tentokrát s pražským nakladatelstvím FOIBOS BOOKS připravují v Jeseníku opravdu unikátní soubornou výstavu o architektuře lázeňských míst celé České republiky.

„Jsme rádi, že fenomén českého lázeňství můžeme společně s nakladatelstvím představit i jesenickému publiku. Rozsah výstavy je skutečně famózní, protože se jedná o prezentaci dvaadvaceti lázeňských míst téměř na sedmdesáti výstavních panelech,“ představil jeden z dlouhodobějších kulturních projektů obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Do vývoje našich lázeňských míst s jejich lázeňskými pavilony, kolonádami, krytými promenádami, pitnými halami, fontánami, lázeňskými domy, vilami, penziony a hotely, sakrálními stavbami, lázeňskými divadly, parky a lesoparky a vším, co vytváří neopakovatelnou atmosféru lázní, vás vtáhne vedle desítek kreseb a fotografií také zasvěcené slovo historiků architektury Pavla Zatloukala a Lubomíra Zemana, kteří jsou rovněž autory ojedinělé publikace Slavné lázně Čech, Moravy a Slezska.

Vernisáž stejnojmenné výstavy proběhne v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v pátek 15. května v 16 hodin.  Navštívit ji budete moci až do 12. července.

Více se dozvíte na facebooku lázní nebo na www.priessnitz.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám