Hlavní obsah

V Ivančicích závodili mladí rybáři

Novinky, Petr Sláma

Ten, kdo má představu o rybáři jako o tichém bláznu, který sedí podmračeně u řeky a čeká na to, až zabere ryba, se velmi mýlí. Rybářství je sport pro každou generaci. I pro tu nejmladší.

Foto: Petr Sláma

Dětský rybářský den v Ivančicích

Článek

Důkaz podal Moravský rybářský svaz, místní organizace v  Ivančicích. Ptáte se jaký? Každého roku jeho členové pořádají „Dětský rybářský den“ na místním rybníku Pancíř II. Ten letošní se uskutečnil, za podpory MěÚ Ivančice, 24. září.

Zúčastnilo se ho 30 dětí s věkovým průměrem 8,5 roku. Pro rybářskou drobotinu pořadatelé připravili hodnotné ceny (dodali místní sponzoři), včetně dortů s rybářskou tematikou pro nejmenší účastníky dětského dne. Byli jimi již 4letý Matyáš Horáček a 5letá Zuzana Jeřábková. Děti soutěžily v kategorii 0–15 roků.

Trošku pořadatelé zvýhodnili děti do 8 let. Tam byla povolena pomoc dospělému doprovodu. On takový kapr má sílu, zvlášť když bojuje o život. Ovšem zásek i vylovení musel udělat pouze závodník.

Největší rybu, kapra 80 cm, zdolal již shora zmíněný Matyáš Horáček. První místo nakonec získal počtem bodů 294 Josef Kulaš, druhým byl Matyáš Horáček se 236 body a třetí Martin Šalda s 210 body. Na pátém místě byla první z dívek Monika Nekužová se 188 body. Celkem byly dětmi vyloveny ryby v bodové hodnotě 2031 bodů, což reprezentuje délku přes 20 metrů ryb.

Rybářství je zábava ušlechtilá a užitečná. Rybáři nejen loví ryby, ale také se o ně starají. Jen díky nim a jejich poctivé práci přežilo hodně rybníků. Nemladší generaci učí nejen ryby lovit, ale to, jak je také chránit, milovat vodu i okolní přírodu včetně tvorů, kteří v ní žijí. Proto jim popřejme Petrův zdar!

Reklama

Výběr článků

Načítám