Hlavní obsah

V Hranicích oslaví 100. výročí od objevení Zbrašovských aragonitových jeskyní

Novinky, Milan Haluška

Letos si v Hranicích připomenou přesně 100 let od objevení Zbrašovských aragonitových jeskyní. Proto se také oslavy ke Světovému dni životního prostředí, který byl v roce 1972 ustanoven Valným shromážděním OSN na 5. června, budou nést v duchu tohoto výročí.

Foto: Město Hranice

Plakát k akci

Článek

V rámci oslav proběhnou dvě výstavy na zámku, přednáška v Zámeckém klubu a akce pod názvem Jeskyňáři na světle.

Výstava ve dvoraně zámku k 100. výročí objevení Zbrašovských aragonitových jeskyní bude slavnostně zahájena 3. června v 10 hodin, a to za účasti zástupců města Hranic a Zbrašovských aragonitových jeskyní. Tato výstava potrvá do 14. června.

Další výstava, tentokrát v severním křídle zámku je věnována uměleckým fotografiím Petra Zajíčka – Kouzlo moravských jeskyní. Tato výstava bude slavnostně zahájena také 3. června, ale o něco později, a to v 17 hodin a potrvá až do konce června.

V sobotu 8. června proběhne od 9 do 15 hodin ve dvoraně zámku akce pod názvem Jeskyňáři na světle. V rámci akce budou k vidění ukázky speleologického materiálu a bude předvedená činnost Speleologické záchranné služby. Návštěvníci se také dozví spoustu informací o speleologii.

V 18 hodin pak lidé mohou navštívit přednášku v Zámeckém klubu na téma Historie objevu a zpřístupňování Zbrašovských aragonitových jeskyní. Přednášet bude Barbora Šimečková, vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám