Hlavní obsah

V Hradci Králové začala stavba unikátního planetária

Novinky, Leona Roháčková

Koncem března začala v Hradci Králové výstavba digitálního planetária. Nová hvězdárna s unikátním projekčním systémem bude dokončena koncem roku 2014. Stavbu financuje kraj, který na ni získal dotaci 105 miliónů korun.

Foto: astrohk.cz

Stávající hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Článek

"Digitální planetárium bude mít plochu přes 800 metrů čtverečních a bude navazovat na prostory nynější hradecké hvězdárny. Bude zde kruhový sál s nakloněným hledištěm a stovkou sedadel. Speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule, digitální projekční systém ji bude celou pokrývat několika projektory," uvedl ředitel Hvězdárny a planetária v Hradci Králové František Hovorka. Návštěvníci se podle jeho slov podívají nejen na prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání.

Ve dvou podlažích kolem kruhového sálu budou instalovány interaktivní expozice "Mikrosvět - makrosvět" a "Energie - její formy a přeměny", které budou návštěvníkům umožňovat, aby se stali aktivní součástí výstavy.

Na projekt se Královéhradeckému kraji podařilo získat dotaci 104,7 miliónů korun z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a státního rozpočtu. "Zhruba polovina peněz pokryje stavbu nových budov, další finance zabezpečí vybavení nové hvězdárny moderními technologiemi, díky kterým budou mít návštěvníci vesmír opravdu jako na dlani," konstatoval Otakar Ruml, první náměstek královéhradeckého hejtmana.

Cílem projektu je popularizovat vědu, techniku a přírodní obory u dětí i dospělých, nadchnout žáky pro studium přírodovědných a technických oborů.

O hvězdárně

Hvězdárna a planetárium se nachází na jižním okraji Hradce Králové. Stojí na hřebenu mezi Zámečkem a Novým Hradcem Králové, odkud se otevírá pohled na západ do polabské nížiny a na jižní protáhlé údolí se zrcadly rybníků Datlíka a Roudničky.

Výstavba hvězdárny probíhala v letech 1947 až 1961. V objektu sídlí rovněž pobočka Českého hydrometeorologického ústavu - Solární a ozonová observatoř a část Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. 

Reklama

Výběr článků

Načítám