Hlavní obsah

V Horšovském Týně mají nové mateřské centrum

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za přítomnosti náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiřího Stručka bylo ve středu 17. září slavnostně otevřeno nové mateřské centrum Duhový svět v Nádražní ulici v Horšovském Týně.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Díky vzniku mateřského centra tak zároveň dochází i k rozšíření možností alternativního předškolního vzdělávání s využitím volného času maminek.

Článek

Každý den zde bude probíhat praxe nového, čtyřletého učebního oboru, který je jediný v celém kraji. Žákyně tohoto oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika s vedoucí učitelkou v rámci své individuální i učební praxe se budou starat o malé děti a připravovat pro ně nejrůznější aktivity.

Centrum mohou bezplatně navštěvovat rodiče a jejich děti od 3 do 6 let  každý den od 8 do 13 hodin. Jeho zřizovatelem je Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horšovský Týn.  

„Věřím, že vybudování tohoto mateřského centra je dalším krokem ke zlepšení výuky žákyň tohoto jedinečného oboru v kraji, který je plně naplněn a zájem o jeho studium dvojnásobně převyšuje možnou kapacitu. Na škole je otevřen teprve druhým rokem. Děvčata díky své praxi v mateřském centru tak přijdou do přímého kontaktu s dětmi, uplatní své vlastní nápady i vytvořené pomůcky,” uvedl Jiří Struček.

Díky vzniku mateřského centra tak zároveň dochází i k rozšíření možností alternativního předškolního vzdělávání s využitím volného času maminek na mateřské dovolené v Horšovském Týně. Takové zařízení zde dosud chybělo.

„Rodiče tady mohou nechat dítě samotné a mezitím si zajisti svoje osobní záležitosti (návštěvy lékaře, úřadů, apod.), nebo se plně zapojit či přihlížet činnostem dětí, popř. si předávat zkušenosti a posedět u kávy nebo u počítače s internetem,” doplnil ředitel školy Václav Švarc. Ten by rád někdy v budoucnu zřídil při škole i klasickou mateřskou školu.

Součástí slavnostního otevření bylo i loutkové představení O perníkové chaloupce nejen pro malé návštěvníky. Ti si odnesli dáreček v podobě perníkového srdce, které vyrobily žákyně oboru Cukrář ze stejné školy. Srdíčka byla tak povedená, že některé děti byly přesvědčené, že jsou přímo z perníkové chaloupky. I samotné loutky byly vytvořené žákyněmi, které s nimi hrají divadlo i v jiných mateřských školkách v okolí.

Rodiče a jejich děti tak mají v mateřském centru, na jehož vybudování a výzdobě se podíleli pracovníci školy i samotné studentky, příležitost k aktivnímu trávení volného času, pozvolnému začleňování dětí do dětského kolektivu, navazování nových přátelství, získávání zkušeností, nápadů a podnětů. Přijít a odejít mohou kdykoliv během otevíracích hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám