Hlavní obsah

V Horní Plané nakrátko vstal z mrtvých Jirka Schelinger

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejednalo se o nějakou spiritistickou seanci, kdy údajně dochází ke kontaktu se zemřelými, ale o koncert jihočeského Jiří Schelinger Memory Bandu, kde party legendárního rockového zpěváka takřka k nerozeznání interpretoval zpěvák Mladen Djelmo.

Foto: Petr Hejna
Článek

Kapela Jiří Schelinger Memory Band působí ve stejném složení i jako Led Zeppelin Southern Revival, kde Mladen, jinak preferující polohu hlasu, který má jeden z nejznámějších reprezentantů hard rocku David Coverdale, pro změnu zastupuje Roberta Planta. Kytarista Vladislav Čížek je jinak i stavitelem kytar, a tak měli vnímaví posluchači v sobotu 8. července šanci porovnat zvuk kytary z jeho dílny s americkým originálem modelu Gibson Les Paul.

Na pódiu ve dveře za pořádající restaurací U Kohoutů se sešli jak pamětníci bouřliváka, jehož život zhasl ne zcela jednoznačným způsobem ve vodách Dunaje (jak je ostatně každému, kdo kdy o Schelingerovi slyšel, dobře známo), tak náhodní prázdninoví turisté, trávící dovolenou na břehu jihočeského moře, tedy lipenské přehrady.

Dorazilo proto i hodně dítek, která pochopitelně ocenila především - v menší míře zastoupené, bubble-gumové písničky čechoringovského typu Sim-sala-bim nebo René, já a Rudolf, rockeři pak se dočkali pořádné porce typické Schelingerovy polohy ve skladbách jako Lucrezia Borgia, Hudba radost dává, Kartágo, nebo baladách Jsem prý blázen jen, Co je to mezi námi, Léto s tebou či pro naprostou většinu zcela zásadní Holubí dům.

Finále pak patřilo malému odskoku k Led Zeppelin, paradoxní pak bylo vidět křepčit na Čížkovo psychedelické sólo v hloučku dětí příznivce dost jinde se hudebně pohybující kontroverzně slavíkovské kapely. Celá atmosféra koncertu, dobré tři hodiny ve dvou setech, byla plná kvalitních výkonů muzikantů, spokojených reakcí publika, došlo i na autogramiádu o přestávce, iniciovanou fanynkami velmi raného věku.

Naše země vede pravděpodobně primát v počtu revivalových kapel, mnohdy těch, které jsou stále v plné síle a je možno je vidět (za jiných finančních podmínek za vstupné) bez problému na vlastních koncertech. Smysluplné je opravdu leda snažit se přiblížit atmosféru vystoupení muzikantů, kteří již opustili tento svět, jako třeba Jimi Hendrix, Janis Joplin, nebo právě Jirka Schelinger.

I Led Zeppelin prakticky ukončili činnost v roce 1980, a to po smrti bubeníka Johna Bonhama, kterého v jihočeské reinkarnaci zastupuje mistr paliček Dan Hubáček. Tento bubeník se nehonosí u kolegů často oblíbenými přídomky evokujícími slavnější jména, jako Buddy nebo Ringo, oproti některým z nich má však Bonhama dost znatelně v krvi.

Je milé, že ne všechny kapely, přehrávající repertoár jiných, to nedělají z vypočítavosti, ale z respektu ke svým oblíbencům a v opravdu zřídka takové interpretaci, za kterou se rozhodně nelze stydět, jako v případě těchto vyzrálých hudebníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám