Hlavní obsah

V holešovském zámku točil režisér Petr Tuček, ale také britští a japonští filmaři

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zámek v Holešově zajímá nejen turisty, ale už několikrát přilákal také filmaře. V minulosti točil v zámeckých prostorách či v parku nejen režisér Petr Tuček, ale třeba i britští filmaři. Ti zde před časem natáčeli jednu epizodu z televizního seriálu Červený Bedrník.

Foto: Robert Rohál

Zámek v Holešově láká turisty i filmaře.

Článek

Holešovský zámek přilákal filmaře už v sedmdesátých letech minulého století, točil zde dnes již nežijící režisér Petr Tuček (1939 - 1990), k jehož nejúspěšnějším titulům patří třeba komedie Copak je to za vojáka (1987) nebo seriál Slovácko sa nesúdi (1974), ale je podepsán i pod historickým seriálem Ctná paní Lucie 1972), který byl ovšem krátce po svém odvysílání na pokyn tehdejší vládnoucí garnitury zničen. 

V Holešově strávil Petr Tuček dětství a mládí. Vrátil se sem jako renomovaný režisér, aby natočil dva televizní seriály - nejdřív čtyřdílnou sérii Legenda o živých mrtvých (1971), potom její pětidílné pokračování Muž, který nesmí zemřít (1977). V obou seriálech se představili herci zvučných jmen - Vlastu Fialovou, Ladislava Lakomého, Stanislava Zindulku, Ivana Palúcha, Svatopluka Skopala, Vlada Müllera, Elišku Balzerovou, Janu Paulovou a Svatopluka Matyáše nevyjímaje.

Kromě několika dokumentárních filmů se holešovský zámek zaskvěl v plné kráse v epizodě Královské výkupné v romantickém seriálu Červený Bedrník (2000), který vznikl v koprodukci britské BBC a Space Filmu. Barvitě nasnímanou podívanou z období Francouzské revoluce, v níž se - vedle hvězd jako jsou Richard E. Grant, Elizabeth McGovern a Martin Shaw - objevili v menších rolích i čeští herci, režírovali Patrick Lau, Graham Theakston a Simon Langton. Klíčovou roli zde sehrál právě holešovský zámek, který ovšem v seriálu představuje sirotčinec, kde je držen desetiletý Louis Capet, následník francouzského trůnu.

Mezi další pozoruhodné snímky, které se točily v Holešově, patří také adaptace knížky Viktora Fischla Píseň o lítosti (1999). Příběh začíná v okamžiku, kdy se dr. Daniel Menasse, který jako jediný ve své židovské obci přežil holocaust, vrací do rodiště, aby se pomodlil kadiš - modlitbu, která podle židovské víry otevírá zemřelým cestu do nebe, a kterou vždy pronáší nejbližší příbuzný. Návrat do rodiště v něm vyvolává vzpomínky na zážitky z dětství, na první setkání s láskou, zradou, trápením, vírou, pokorou a lítostí. Herecky je snímek režiséra Dušana Kleina postaven na výkonech takových herců jako Josef Somr, Jiří Pecha, Pavel Kříž, Vladimír Javorský, Arnošt Goldflam, František Němec nebo Alena Sasínová-Polarczyk.

Poněkud jiné téma točil v zámeckém parku v Holešově štáb japonských filmařů. Natáčeli zde dokument o Ondřeji Hefkovi, který vybudoval ve Vídni japonskou zahradu. Šli po jeho stopách a zjistili, že na rozhraní 19. a 20. století působil u hraběcí rodiny Wrbnů jako zahradník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám