Hlavní obsah

V holešovské Zámecké kovárně věští děti budoucnost

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se lije olovo nebo co skořápky na hladině vody prozradí o budoucnosti - staročeské zvyky si v těchto dnech mohou v Zámecké kovárně v Holešově vyzkoušet děti z holešovských mateřských a základních škol.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Vánoce na kovárně, tradiční speciální program o lidovém zvykosloví s dílničkou připravuje pro školáky Městské muzeum Městského kulturního střediska Holešov každý rok.

Podle organizátora akce Ondřeje Machálka se děti dovědí o významu adventu, jak předvánoční dny prožívali a ctili předkové, a co jednotlivé svátky znamenají. Je pro ně připravena také ukázka štědrovečerní tabule a vánoční stromeček zavěšený podle starého zvyku za strop.

„Zámecká kovárna je moc krásný prostor, který se k podobným akcím velmi dobře hodí. Vánoce na kovárně pořádáme pro školy s úspěchem již čtvrtý rok, tyto programy pro děti děláme moc rádi,” řekl ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík.

V Andělské dílničce si děti na závěr vyrobí svého anděla nebo jinou vánoční dekoraci a odnesou si ji domů na památku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám