Hlavní obsah

V Holešově začíná Letní škola barokní hudby, veřejnosti nabídne koncerty

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik ojedinělých koncertů vážné hudby nabídne kromě lektorských kurzů třináctý ročník Letní školy barokní hudby, který v pátek začíná na zámku v Holešově.

Foto: Bára Horáková

Jeden z koncertů barokní hudby se 12. srpna uskuteční na nově zrekonstruovaném nádvoří holešovského zámku.

Článek

Vyvrcholením bude oratorium Píseň Mojžíšova anglického skladatele Thomase Linleyho v podání osmdesátičlenného ansámblu frekventantů kurzů a jejich lektorů, kteří se do Holešova sjeli z celé Evropy a zámoří. Koncert se koná na holešovském zámku 14. srpna ve 20 hodin.

Předcházet mu budou další koncerty - 9. srpna ve 20 hodin opět na zámku Koncert lektorů, 11. srpna ve 20 hodin v Kostele sv. Anny 1. studentský koncert Duchovní a 12. srpna ve 20 hodin tentokrát na zámeckém nádvoří 2. studentský koncert S tancem a vínem.

Vedle studentů se na nich představí přední čeští i zahraniční umělci, specialisté na starou hudbu francouzští pěvci Jean-Francois Lombard a Valerie Gabail, česká pěvkyně Markéta Cukrová, violoncellista Marek Štryncl, houslista Peter Zajíček a především světový mistr interpretace staré hudby houslista Jonh Hollowey. Všichni se na podiu sejdou na zmíněném koncertě lektorů.

Podle slov dramaturga školy, dirigenta Romana Válka, se Letní škola barokní hudby dvanáct let věnovala autorům raného a vrcholného baroka. Letos poprvé učiní první krok ke klasicismu, což je z pohledu takzvané stylové interpretace stěžejní. „Průvodcem  nám bude skladatel Thomas Linley, o kterém Mozart řekl, že kdyby se dožil vyššího věku, mohl se stát největším skladatelem všech dob,” dodal.

Vstupenky na koncert je možné zakoupit na Městském informačním centru Holešov se sídlem přímo na zámku a nebo on-line přes Ticketportal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám