Hlavní obsah

V Holešově a ve Zlíně mají profesionální hasiči nové požární stanice

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

V novodobé historii požární ochrany se profesionální hasiči ze Zlínského kraje nikdy nestěhovali do zcela nové budovy, postavené na zelené louce a podle vlastních požadavků.

Foto: HZS Zlínského kraje

Slavnostního otevření nové požární stanice se v Holešově zúčastnil i ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

„Tento zlom se uskutečnil v úterý 16. června, kdy se dopoledne sešli v nové budově požární stanice v průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku profesionální hasiči, sloužící na této stanici. Ministr vnitra Jan Hamáček, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba, hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek se společně s ředitelem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Vítem Rušarem ujali slavnostního přestřižení pásky,“ informovala tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Výstavba nové stanice začala v listopadu roku 2018 a k 1. dubnu 2020 se zásahová jednotka profesionálních hasičů přestěhovala do této budovy. Hasiči zde získali zejména prostornou garáž pro stále větší zásahovou techniku, sklady, zázemí pro jednotku, zahrnující školicí a odpočinkové místnosti, místo pro fyzickou přípravu, stravování, sociální zázemí a další prostory nutné pro zabezpečení akceschopnosti.

Stanice Holešov byla postavena za 58,3 milionu korun. Necelých 15 milionů z toho pokryla evropská dotace, pět milionů dal Zlínský kraj, který již dříve bezúplatně převedl pozemek v zóně.

„V poledne se většina hostů přesunula do krajského města Zlína a pár minut po jedné hodině odpolední se tak slavnostně otevřely garáže i této stanice. Přestřižení pásky se ujal Drahoslav Ryba a ředitel HZS Zlínského kraje společně s krajským hejtmanem Jiřím Čunkem, zlínským primátorem Jiřím Korcem,“ pokračovala mluvčí.

V květnu roku 2018 byla podepsána smlouva s dodavatelem stavby, na začátku ledna 2020 prošlo dílo kolaudací a výjezdová jednotka hasičů se postupně přestěhovala do nových prostor.

Celková hodnota stavby požární stanice Zlín byla vyčíslena na 135,1 milionu korun, z toho 104,3 milionů proplatila EU a zbytek ve výši 30,8 milionu Kč byl financován ze státního rozpočtu České republiky.

„Velké díky patří i městům Zlín, Fryšták, Slušovice a Vizovice za finanční příspěvky na vybavení nové budovy stanice Zlín,“ dodala Lucie Javoříková.

Reklama

Výběr článků

Načítám