Hlavní obsah

V Hlučíně bude k vidění legendární stavebnice Merkur

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si alespoň občas s nostalgií vzpomenete na své dětství a legendární dětskou stavebníci Merkur? V Muzeu Hlučínska si nyní můžete vzpomínky oživit.

Foto: Plakát akce

V Hlučíně bude k vidění legendární stavebnice Merkur

Článek

První nedočkaví fanoušci Merkuru mohou do muzea přijít již ve čtvrtek 17. ledna, kdy bude výstava zahájena.

Veškeré exponáty pochází se soukromé sbírky Jiřího Mládka, který Merkuru zasvětil třicet let svého života. Díky jeho píli a zručnosti můžete na výstavě obdivovat vláček s kolejištěm, obrovské ruské kolo, lodě, auta, ale také věrné kopie známých staveb.

„Z děrovaných dílů Merkuru se dá postavit opravdu všechno. Zatím jsem nenarazil na nic, co by Merkur nedokázal,“ říká o své vášni Jiří Mládek.

S Merkurem si hrála nejedna generace dětí. Její historie totiž spadá už do roku 1920, kdy Jaroslav Vancl založil v Polici nad Metují firmu Inventor a nechal si patentovat originální konstrukci kovové stavebnice Inventor.

Nejprve byly kovové části spojovány háčky. V roce 1925 je nahradily šrouby a matičky, které jsou používány dodnes. Zároveň s touto změnou byla stavebnice přejmenována dnes známý Merkur.

V době druhé světové války došlo k útlumu výroby a k obnově došlo v roce 1947. Od 60. let si pak s Merkurem mohly začít hrát i děti v zahraničí. Přes Pragoexport byla Kovopodnikem Broumov stavebnice exportována do celé Evropy.

Po revoluci v roce 1989 byla firma privatizována a bývalí zaměstnanci založili firmu Komeb, která však neměla dlouhé trvání a v roce 1993 zkrachovala. Nejprve to vypadalo na definitivní konec Merkuru. Do hry však vstoupil Jaromír Kříž, který odkoupil stroje z likvidované firmy a během tří let výroby stavebnice v Polici nad Metují plně obnovil.

To, jak je složité z jednotlivých dílků něco postavit, si mohou návštěvníci výstavy na vlastní kůži. Součástí výstavy je totiž herna pro všechny zájemce bez rozdílu věku, ve které bude na výběr z dvaceti druhů stavebnice Merkur a lidé si tak sami mohou postavit svůj vysněný model.

Muzeum Hlučínska je otevřeno denně kromě soboty od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin. V neděli je otevřeno od 9.00 do 11.30 a od 14.00 do 17.00 hodin. Výstava potrvá do 14. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám