Hlavní obsah

V Hajnici se po mnoha letech rozezní varhany na benefičním koncertu s recitací Ondřeje Kepky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 8. prosince se v kostele sv. Mikuláše v Hajnici uskuteční benefiční koncert na podporu opravy varhan, které se v tomto kostele rozezní po mnoha letech. Vystoupí na něm herec Ondřej Kepka (umělecký přednes), Miroslav Smrčka (trubka) a Přemysl Kšica (varhany).

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

V Hajnici se po mnoha letech rozezní varhany na benefičním koncertu s recitací Ondřeje Kepky.

Článek

Na programu budou díla barokních mistrů spolu s verši Jana Zahradníčka a Karla Hlaváčka. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na druhou etapu opravy hajnických varhan.

Svou hrou podpoří obnovu nástroje Miroslav Smrčka, který je od roku 2016 prvním trumpetistou Karlovarského symfonického orchestru. Přemysl Kšica vyučuje hru na varhany na Konzervatoři v Teplicích a působí jako varhaník v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně v Praze. Oba interpreti se věnují koncertní činnosti u nás a v zahraničí.

Na koncertu zazní slavné Preludium z Te Deum M. A. Charpentiera, ale i skladby J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna a dalších. Posluchači se mohou těšit i na společnou improvizaci na adventní téma.

V rámci koncertu bude zařazeno několik recitačních vstupů s verši Jana Zahradníčka a Karla Hlaváčka v podání herce a režiséra Ondřeje Kepky. 

Zahajovací etapu opravy, jejímž cílem bylo varhany zprovoznit, se podařilo realizovat v říjnu a listopadu letošního roku. Nyní se shromažďují prostředky na etapu druhou, která proběhne v příštím roce a jejímž cílem bude dokončit celkovou opravu varhan. Tu provede firma Robert Ponča Varhany z Krnova.

Koncert začíná v 18 hodin a pořádá ho obec Hajnice, římskokatolická farnost Hajnice a Královédvorský chrámový sbor z.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám