Hlavní obsah

V habartovském Muzeu bezpečnostních sborů proběhla třetí Muzejní noc

Novinky, Aleš Plevka

Potřetí v řadě se v sobotu 9. června zapojilo o. s. Klub 1938 - Četnická stanice Habersbirk do celostátní akce Muzejní noc. Jeho členové si na sobotní odpoledne a večer v areálu knihovny, muzea a infocentra připravili pro návštěvníky pestrý program.

Foto: Aleš Plevka

Členové o.s. Klub 1938-Četnická stanice Habersbirk prováděli návštěvníky muzea v dobových unifomách a vše fundovaně vysvětlovali

Článek

Akce začínala v pravé poledne a trvala asi do jedenácté hodiny večerní. Během této doby zavítaly do habartovského muzea stovky návštěvníků. Ti se mohli vydat v doprovodu uniformovaných četníků proti proudu času a během prohlídky expozice muzea doprovázené fundovaným komentářem organizátorů proniknout do třicátých let 20. století, kdy soužití Čechů a Němců v našem pohraničí bylo na bodu mrazu a zaznamenalo nejednu lidskou tragédii.

Na přilehlé zahradě se mezitím již rozběhl doprovodný program. O dobrou náladu a podbarvení celé prvorepublikové atmosféry se postaralo hudební vystoupení swing bandu PP Havelkové ze ZUŠ Ostrov. Diváky opět pobavil svým osobitým představením Viktor Braunreiter a děti se mohly těšit z několika her, mezi nimiž se nejoblíbenější stala střelba ze vzduchové pušky a projížďka v policejních a vojenských historických vozidlech, se kterými dorazili členové Military car clubu ze Sokolova.

K vidění byla i výstava dobových zbraní, výstroje, uniforem a dobových předmětů. Nechyběla ani možnost občerstvení, a tak se zde návštěvníkům i díky slušnému počasí nabízela ideální možnost pro nedělní rodinný výlet.

Od devatenácti hodin pak byly na programu zinscenované akční ukázky z práce bezpečnostních sborů. Diváci během dvou a půl hodiny zhlédli třeba vyšetřování případu okradeného defraudanta, rozehnání henleinovské demonstrace v roce 1938 kordonem četníků či rozehnání nepovoleného shromáždění tzv. protisocialistických živlů v roce 1987.

Domnívám se, že organizační tým v čele s Jiřím Převrátilem, členem o.s. Klub 1938, ve spolupráci s MKS Habartov, Military car clubem Sokolov a členy Klubu Veřejné bezpečnosti z Karlových Varů uspořádal bezvadnou akci, jejímž neopominutelným smyslem je připomínat si mnohdy pohnutou minulost českého pohraničí a to takovým způsobem, který je více než přístupný i té nejmladší generaci, jíž jsou tato fakta v lepším případě známa alespoň díky hodinám školního dějepisu. Nelze sice žít jen z minulosti, ale jistě by nebylo správné na ni zcela zapomínat, a tak se těším na to, co že bude náplní habartovské muzejní noci napřesrok.

Reklama

Výběr článků

Načítám