Hlavní obsah

V Habartově vyhlásili zákaz vstupu do lesů

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen silničáři zápasí s rozmary počasí. V Habartově mnohé stromy neunesly nápor sněhu, deště a mrazu. Proto tu byl ve středu vyhlášen zákaz vstupu do lesů.

Foto: Aleš Plevka
Článek

Již o víkendu jsem si při venčení psa v lese všiml, že mnohé borovice se pod tíhou sněhových nánosů proměňují v obrovské luky. V úterý večer po osmé hodině však do toho ještě začalo poměrně hustě a vytrvale pršet a tím se nápor na stromy ještě zvětšil. Do té doby občasné skřípění větví se začalo ozývat mnohem častěji.

Ve středu ráno když jsem pak mířil kolem sedmé hodiny do svého zaměstnání, mi stačily pouhé dvě minuty na to, abych celkem třikrát z lesa před svým domem zaslechl praskání větví a zvuk dutého žuchnutí, který větve vydaly po svém dopadu na zem.

Bylo mi jasné, že je žádoucí tyto poznatky předat dál a pokusit se upozornit na vzniklé nebezpečí. Telefonicky jsem se situací obeznámil starostu města Ivo Zemka, který pak podnikl další kroky.

Po konzultaci s Lesy ČR a Policií ČR se na nejfrekventovanějších místech vstupu do příměstských lesů objevila páska zakazující vstup. Navíc byli občané města informování o hrozícím nebezpečí prostřednictvím místního rozhlasu. Dále byli obesláni ředitelé škol a školek, aby i oni zajistili zprostředkování této skutečnosti pro své žáky.

Podle zpráv z Lesů ČR je situace opravdu velmi vážná a téměř totožná na mnoha místech našeho regionu. V Habartově proto zákaz potrvá až do odvolání. Ani lesáci nemají přehled o celkových škodách, neboť vstup do takto oslabených porostů se nyní rovná hazardu s lidským zdravím.

Reklama

Výběr článků

Načítám