Hlavní obsah

V Galerii Šantovka vystavují neobvyklé záběry Olomoucka - při pohledu z nebe

Novinky, Jitka Mlčáková

V Galerii Šantovka v Olomouci je k vidění do konce dubna výstava velkoformátových leteckých fotografií z Olomoucka.

Foto: CBS Nakladatelství

Romantický hrad Bouzov

Článek

Olomouc je především historické a univerzitní město, může se pochlubit řadou románských, gotických a barokních památek. Na výstavě můžete spatřit například Horní náměstí se svým opravdovým monumentem sloupem Nejsvětější Trojice, který byl zařazen mezi světové dědictví UNESCO, další dominantou je trojlodní katedrála sv. Václava, jejíž hlavní věž sahající do výšky 100,65 metrů je nejvyšší na Moravě. 

Další krásný pohled je na oblíbený romantický hrad Bouzov založený na přelomu 13. a 14. století, který se nachází v malebné krajině Litovelska a Mohelnicka a řadí se k nejkrásnějším hradům z celé České republiky, sehrál svoji roli také v mnoha pohádkách a historických filmech.

Obyvatele Věrovan jistě uchvátí pohled z ptačí perspektivy na celou vesnici a také detailní záběr na místní hřbitov, který z výšky vypadá jako slza mezi poli.

Tipy na příjemně strávené výlety

Za návštěvu stojí zámek v Náměšti na Hané, jehož pohled z výšky mnohé překvapí - obepíná ho kruhový park a do všech světových stran vybíhají lipové aleje.

Pokud zavítáte na hrad Šternberk, můžete zhlédnout 15 místností s bohatě zařízených mobiliářem z různých stylových období, poznáte významné členy šternberské rodiny a nahlédnete do jejich způsobu života. Seznámíte se také s unikátní šternberskou kolekcí mědirytin z období třicetileté války, která je jednou z největších monotematických sbírek grafických listů v Evropě.

Nejoblíbenějším výletním i poutním místem v regionu zůstává Svatý Kopeček s bazilikou Navštívení Panny Marie, rozkládající se na úpatí Hrubého Jeseníku.

Výstava se koná v rámci projektu nově připravované knihy s leteckými fotografiemi Olomoucko z nebe.

Výstava je přístupná zdarma denně od 9.00 do 21.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám