Hlavní obsah

V Dřevohosticích je opět k vidění obří betlém

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě největší betlém v republice je opět k vidění v Dřevohosticích. Na pět desítek figur v životní velikosti pochází z dílny místního výtvarníka Alexandra Forýtka, který na nich pracoval od roku 2001.

Foto: Archiv Dřevohostice
Článek

Figur každý rok přibývalo, jejich počet se ustálil na 45. Další už z důvodu nemoci autora zřejmě nevzniknou. I tak radnice řeší problém s místem. "Kvůli prostoru sem ani nelze všechny naráz umístit, takže je vždy prostřídáme," nechal se slyšet starosta Dřevohostic Stanislav Skýpala.

Betlém je situován do 30. let minulého století, nechybí například vozka se sáněmi a s koněm, tetka jdoucí na trh s husou, řezník porážející vepře či mlynář vezoucí pytel mouky. Se svými nástroji zde stojí i hudebníci jako bubeník či trumpetista. Mnohé tváře potkáte v obci i "živě", výtvarník si totiž půjčil podoby svých sousedů.

Figury mají dřevěnou kostru a jsou vyřezány z polystyrénu. Autor je poté zatmelil, nabarvil a ošetřil tak, aby přestály i náročné povětrnostní podmínky. Na návsi totiž budou stát minimálně do Tří králů. 

Betlém v Dřevohosticích je cílem nejen procházek místních, ale jezdí se na něj dívat i lidé z širokého okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám