Hlavní obsah

V Drážďanech začíná hlavní vánoční trh

Novinky, Vratislav Konečný

Předvánoční neklid už vypukl v plné míře, svátky kdysi pokoje a klidu se opět mění v sice podívanou, leč také psychozátěž. Co nakoupit, kde na to vzít? A hlavně ten čas - toho kdyby bylo víc, letí mnohým hlavou. Sasové do toho jdou rovněž naplno, ale trochu klidněji. Drážďany ve středu otvírají trhy.

Foto: sylviodittrich
Článek

Ve středu 28. listopadu začíná hlavní drážďanský vánoční trh. U příležitosti zahájení 578. Štrýclmarktu se v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt koná od 15 hodin slavnostní ekumenická bohoslužba. Bohoslužbu hudebně doprovází světoznámý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor a účastní se jí i ústřední postavy drážďanského Štrýclmarktu – anděl světla a krušnohorský horník. Na závěr bohoslužby zahraje hornická kapela Saxonia Freiberg.

V kostele je místo pro 3000 hostů, vstup je volný. Kostel bývá zaplněn až do posledního místa. V 16 hodin proběhne slavnostní ceremonie na náměstí Altmarkt. Roztočí se největší vánoční pyramida světa (14,62 m, zanesena v Guinessově knize rekordů), symbol saských vánoc.

Představitelé města v čele s drážďanskou starostkou Helmou Oroszovou nakrojí vánoční drážďanskou štolu. Ona slavná třítunová obří štola se bude krájet až na závěr Štolové slavnosti o druhém adventním víkendu, v sobotu 8. prosince.

Tematické trhy na Vánoční míli

Kromě vánočního trhu Štrýclmarkt  bude letos v Drážďanech dalších jedenáct různých tematicky odlišných vánočních trhů, z nichž většina začíná již tento týden a končí nejpozději na Štědrý den. Mezi vánočními svátky a Silvestrem má otevřeno pouze středověký vánoční trh Adventsspektakel na nádvoří zámecké stáje Stallhof a vánočním městečko Funkelstadt.

Drážďanská vánoční míle začíná u hlavního nádraží a pokračuje ulicí Prager Strasse dál k náměstí Altmarkt a odtud přes náměstí Neumarkt až na druhou stranu Labe k adventnímu trhu v ulici Hauptstrasse v barokní čtvrti Neustadt.

Na všech těchto vánočních trzích očekává návštěvníky pestrý program. U parku Grosser Garten na louce Cockerwiese vyroste i v tomto roce vánoční zážitkové městečko s jiskřivým názvem 1000Funkelstadt.

Reklama

Výběr článků

Načítám