Hlavní obsah

V domku unikal oxid uhelnatý, rodina skončila v nemocnici

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek krátce před třetí hodinou ráno vyjížděli chrudimští hasiči do Rosic, části Brčekoly, kde došlo v rodinném domě k úniku oxidu uhelnatého. Zatímco odvětrávali dům, záchranka odvezla do nemocnice na vyšetření tři děti a dva dospělé. Příčinou zamoření byla zřejmě závada plynového kotle.

Foto: HZS Pardubického kraje
Článek

Ihned po příjezdu provedli hasiči měření koncentrace oxidu uhelnatého, jehož bezpečná hodnota je 20 jednotek ppm. "První měření ukázalo 32 jednotek, druhé 21 jednotek. Po vstupu do dalších prostorů, které byly uzavřeny, vystoupaly hodnoty až ke 100 jednotkám ppm," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková s tím, že pětičlennou  rodinu převezla záchranka do nemocnice.

Hasiči ihned provedli odvětrání zasažených prostor, vypnuli plynový kotel a uzavřeli hlavní přívod plynu. "Majitel domu byl poučen o pravidelných kontrolách a na místo se musí dostavit revizní technik, který zkontroluje plynový spotřebič," dodala mluvčí.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin. V důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla, lidé pociťují bolest hlavy, malátnost. Problém je, že nebezpečný oxid není vidět ani cítit.

Podobným událostem může podle hasičů předejít jen pravidelná odborná kontrola plynových a kondenzačních kotlů, jejich nainstalování a hlavně těsnění. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám