Hlavní obsah

V Dobrušce jsou vystaveny trofeje zvěře ulovené loni na Rychnovsku

Novinky, Dana Ehlová

Slavnostní fanfáry zahájily chovatelskou přehlídku trofejí zvěře ulovené v roce 2012 v okrese Rychnov nad Kněžnou. Výstava se koná v kulturním domě a potrvá od 20. do 25. dubna.

Foto: Dana Ehlová

Jelen sibiřský ulovený na Altaji

Článek

„Chovatelská přehlídka je po zrušení okresů pořádána ve spolupráci mysliveckých spolků z Dobrušky, Rychnova nad Kněžnou a Kostelce nad Orlicí a má tedy celookresní měřítko,“ řekl na úvod za dobrušský spolek Oldřich Klobas, který zároveň přivítal pracovníky odborů životního prostředí městských úřadů, majitele a uživatele honiteb, zástupce Okresního mysliveckého spolku a starostu Dobrušky Petra Tojnara.

Přítomné myslivce a přátele myslivosti a sv. Huberta, patrona myslivců, pak pozdravil jménem rady Okresního mysliveckého spolku v Rychnově nad Kněžnou ing. Josef Šabata, který zároveň připomněl blížící se oslavy 90 let vzniku Českomoravské myslivecké jednoty, jejichž součástí bude Svatohubertská mše celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou v katedrále sv. Víta na Pražském hradě v pátek 26. dubna.

Starosta města Dobrušky Petr Tojnar vyjádřil potěšení nad tím, že se v Dobrušce tato výstava koná. „Jednou za tři roky mají občasné možnost zhlédnout velmi úctyhodné trofeje zvěře, za tím vším se ovšem skrývá práce, kterou myslivci přírodě věnují. Letošní mimořádně dlouhá zima si vyžádala značné úsilí, aby zvěř mohla vůbec přežít. Práce myslivců je nenápadná a mnozí neinformovaní z ní vidí, jen vystavené trofeje, jejím jádrem je ale celoroční obětavá práce a péče o svěřené honitby a zvěř v nich,“ řekl starosta.

Na letošní přehlídce je vystaveno 940 kusů srnců, 143 kusů jelenů, 93 kusů daňků, 42 muflonů a další zajímavé a dobré trofeje. Zcela mimořádným kusem je trofej jelena sibiřského uloveného na Altaji, o níž Oldřich Klobas zdůraznil, že je podle evropského bodování do 5. místa na světě a podle amerického bodování dokonce první na světě.    

Reklama

Výběr článků

Načítám