Hlavní obsah

V Divadle Na Prádle propírají studenti cizí jazyky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malostranském divadle začala ve středu 15. června akce Divadlo jazyků, další z ročníků studentského bienále. Hlavním organizátorem je ZŠ Marjánka, přehlídku zagrantovala městská část Praha 6. Už z prvních vystoupení bylo jasné, že mnozí z účinkujících jsou dobrými herci, se kterými si kantoři ještě užijí.

Foto: Vratislav Konečný

Uprostřed ředitelka školy paní Anna Niklová s radním Ondřejem Balatkou zahajují festival

Článek

Na prknech, která znamenají svět, se tentokráte sešli neprofesionálové. Děti hrály s chutí, ať to byli čtvrťáci nebo prvňáci, rodiče i učitelé je odměnili zaslouženým potleskem. Některé byly přirozenější než mnohé z takzvaných celebrit, které se dětem prezentují jako vzory.

Formálně i neformálně zahájili letošní ročník radní pro vzdělávání a školství Prahy 6 PhDr. Ondřej Balatka, Ph.D a ředitelka školy ZŠ Marjánka  Bc. Mgr. Anna Niklová. Potom už jeviště zaplnily děti a bylo vidět, že škola to s rozšířenou výukou jazyků myslí vážně. Vystoupení bylo svižné, sice u někoho s trémou, ale kdyby tak hráli všichni profíci, s plným nasazením a s radostí. Dramaturgické vedení bylo patrné.

Hrát se bude jiné představení

Akce měla pokračovat i dnes, ale Prahou budou znít jiné hlasy, na den se musí přerušit. Divadlo jazyků potrvá do pondělí 20.

Představení připravili v několika jazycích žáci několika základních škol, studenti středních i vysokých škol nejen z Prahy, ale například i Tábora, Litomyšle, Českých Budějovic, Pardubic. Na jevišti zazní angličtina, ruština, italština, němčina, francouzština, jakož i jazyk mateřský. Součástí je i sobotní konference pro učitele cizích jazyků.

Projekt se daří úspěšně organizovat díky spolupráci s Cambridge University Press a Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. Pokud chceme mládež vzdělanou a konkurenceschopnou s okolními státy, mělo by se na výuku jazyku dbát v maximální míře. Projekt se podařil díky grantu Prahy 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám