Hlavní obsah

V Dietrichsteinské hrobce pokřtí knihu o historii této mikulovské památky

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 30. září pokřtí Mikulovští v Dietrichsteinské hrobce novou knihu s názvem Pod tvými ochrannými křídly. Autorka Dobromila Brichtová čtenáře seznámí s historií této unikátní památky. Další představenou novinkou bude hrobový oděv Karolíny Maxmiliány, kněžny rodu Dietrichsteinů.

Foto: Jitka Sobotková

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově

Článek

Na konci dubna vznikla v nevyužitých prostorách hrobky nová expozice Od loretánského kostela k hrobce Dietrichsteinů, která návštěvníky seznamuje s historií budovy a poutnickou minulostí města Mikulova. Výstavu doplňují i hrobové nálezy získané při antropologickém výzkumu, mobiliář, plastiky a obrazy, které byly ve sbírkách Regionálního muzea v Mikulově.

K výstavě nyní vznikla i publikace Dobromily Brichtové nazvaná Pod tvými ochrannými křídly. Vypráví o historii kostela Povýšení svatého kříže a hrobky.

„Na počátku toto místo provázela léta slávy a úcty k Loretánské madoně, později sloužilo poslednímu odpočinku významného aristokratického rodu, což dokládají písemnosti dietrichsteinského archivu,“ říká autorka. Kniha vznikla za podpory Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj a je v prodeji v hrobce a v Turistickém informačním centru.

Nově expozici ozvláštnil i dámský hrobový oděv patřící Karolíně Maxmiliáně Dietrichstein. Šaty, které pochází z 18. století, byly nalezeny přímo v hrobce, a letos na nich proběhly restaurátorské práce pod vedením Vendulky Otavské.

„Jedná se o původně běžně nošený šat módního střihu, nikoliv zhotovený pouze k pohřbu. Oděv byl poměrně silně poškozený, v záhybech byly ztvrdlé vrstvy nečistoty, hojné zbytky hmyzu. Práce byly velmi náročné a jejich obnova vyšla na bezmála dvě stě tisíc korun, které zaplatilo město Mikulov,“ uvedla Marcela Koňáková ze společnosti Mikulovská rozvojová, která je realizátorem výstavy a hrobku provozuje.

Slavnostní křest knihy Pod tvými ochrannými křídly a představení hrobového oděvu Karolíny Maxmiliány Dietrichsteinové proběhne v úterý 30. září v 17 hodin.

Výstava je v říjnu přístupná denně od 10 do 17 hodin a také v listopadu o víkendech od 10 do 16 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám