Hlavní obsah

V Chotěšově u Plzně se konal další ročník charitativního večera

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se konal již jedenáctý ročník charitativní akce na podporu ohrožené památky - Chotěšovského kláštera.

Foto: Marek Velebný

Areál Chotěšovského kláštera

Článek

První srpnový víkend, respektive první srpnová sobota již tradičně, letos po jedenácté, patřil v areálu Chotěšovského kláštera na Plzeňsku akci s názvem "Večer pro klášter Chotěšov". Charitativní akce na podporu ohrožené památky, která trvala od 14. do 24. hodiny, byla pod záštitou biskupa Mons. Františka Radkovského.

Pro návštěvníky byly připraveny stánky s řemeslnými výrobky, prohlídky konventu kláštera, speciální prohlídky historického krovu kláštera, prohlídky gotického sklepení a dobové podzemní štoly s průvodci. Letos byla novinkou prohlídka prelatury spojená s prohlídkou gotických sklepů. Otevřeny byly tradičně i spodní klášterní zahrady. 

V klášteře se konaly tematické přednášky architekta Jana Soukupa a Mons. Emila Soukupa. Nechyběl historický šerm, mušketýři, program pro děti. Konaly se open-air koncerty hudebních skupin: Znouzectnost, Slepá kolej, Démophobia, Sebevrány, Supervisor, písničkářů Caine a Adolpho. Konal se i recitál pro harfu a bicí - Jiřího Vyšatu a Jana Fictuma. Chotěšovský klášter mají také v oblibě filmaři, točil zde před lety například francouzský štáb s Pierrem Richardem. Z českých filmů se zde točily Andělská tvář nebo Tři sezóny v pekle.

Ačkoli bylo velké vedro, které se asi projevilo v menší návštěvnosti, před 17. hodinou akci navštívilo již 500 diváků. Klášterní sklepení oproti tomu bylo příjemným místem k ochlazení organizmu. O rekonstrukci a oživení kláštera se stará několik občanských sdružení, které tu pořádají brigády. Návštěvníci mohou obdivovat grandiózní, i když zdevastované prostory kláštera, kde například sloužil na vojně písničkář Karel Kryl.

Reklama

Výběr článků

Načítám