Hlavní obsah

V Chebu skončily úpravy hřbitova, vzniklo tam válečné pohřebiště

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Chebu zhruba po dvou letech skončily úpravy městského hřbitova, díky nimž tam vzniklo i válečné pohřebiště německých vojáků padlých za druhé světové války na českém území. Nyní tam leží na 5600 ostatků.

Foto: PRÁVO - Martin Polák

Kamenné kříže se jmény padlých německých vojáků na chebském hřbitově, jehož oficiální otevření a se chystá na 11. září.

Článek

O vojenském hřbitově se podle místostarosty Chebu Michala Pospíšila (ODS) mluvilo už v 90. letech minulého století, tehdy se ovšem záměr nepodařilo prosadit. Zásadní obrat nastal až později.  „V roce 2006 se na nás obrátil německý lidový spolek pro péči o válečné hroby. Cheb byl jedním ze dvou vytipovaných míst,“ řekl Pospíšil.

Město pak v roce 2008 podepsalo se spolkem smlouvu o vzniku pohřebiště. Německá strana se zavázala, že na úpravy poskytne 25 miliónů korun. Celková investice včetně opravy civilní části hřbitova dosáhla 40 miliónů.

„Především od starší generace jsme se setkali s negativní reakcí, chápeme, že je to citlivá záležitost, ale dívali jsme se na to z lidské stránky, aby po řadě let našly ostatky vojáků spočinutí,“ poznamenal starosta.

„Celkem by v Chebu mohlo být uloženo sedm tisíc ostatků,“ uvedl tiskový referent spolku Fritz Kirchmaier.

Podle něj leží na chebském hřbitově asi 2700 vojáků, u kterých se podařilo zjistit jejich totožnost. „Z toho asi u tisícovky jsme oslovili jejich rodiny,“ řekl Kirchmaier s tím, že další identifikace už bude velmi obtížná.

Německý spolek založený už v roce 1919 se v celé Evropě a v severní Africe stará o 827 válečných hřbitovů, které leží ve 45 zemích. Celkem je v nich pohřbeno 2,3 miliónu vojáků padlých v obou světových válkách. V České republice pečuje o 11 míst.

Slavnostní otevření hřbitova se uskuteční 11. září. „Už se ohlásilo na 2000 pozůstalých a hostů,“ uzavřel Kirchmaier.

Reklama

Výběr článků

Načítám