Hlavní obsah

V českých science centrech propadnete vědě

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjistíte, jaké to je vidět hudbu, ochutnáte virtuální realitu, protočíte se na gyroskopu, zasoutěžíte si v "Mathatlonu", nahlédnete do života i výzkumů Dmitrije Ivanoviče Mendělejeva, navštívíte „"Sexmisii", postavíte si lapač snů a zažijete "Noc v muzeu" i "Zemi pod palbou".

Foto: Česká asociace science center z.s.p.o.

Věděli jste, že Techmania coby jeden z předních hráčů na poli neformálního vzdělávání v České republice letos očekává svého miliontého návštěvníka?

Článek

Hudba a vesmír – to jsou dva zdánlivě nespojitelné světy, které však mají překvapivě hodně společného. Abyste však tomuto spojení porozuměli, musíte se vydat až ke dvojšroubovici DNA a putovat od dinosaurů ke člověku.

Právě na takovou výpravu se vydáte s filmem "Musica", novinkou na programu jediného 3D planetária v Česku, které najdete v plzeňské Techmanii. Snímek divákům umožňuje hudbu nejen slyšet, ale dokonce i vidět a prozrazuje, co má hudba společného nejenom s kosmem, ale i s matematikou.  

Věděli jste, že Techmania coby jeden z předních hráčů na poli neformálního vzdělávání v České republice letos očekává svého miliontého návštěvníka? Budete to právě vy? Vyzkoušejte některou z jejích atrakcí – třeba virtuální realitu, obří lidské jo-jo, nakloněnou místnost, gyroskop nebo novou expozici „Mathatlon“.

Na své si milovníci vědy ale přijdou i v ostravském science centru Svět techniky v areálu Dolních Vítkovic. O víkendu 18. a 19. února můžete na zdejším workshopu interaktivní formou vyřešit "Mendělejevův hlavolam".  

Zvládnete bouchat kladívkem a řezat pilkou? Že je to hračka? Pak můžete své schopnosti prověřit v ostravském Velkém světě techniky v "Dílně plné nápadů". Nejen, že se manuálně vyřádíte, ale vyrobíte si zde i něco pěkného na památku. Minout byste ovšem neměli ani výstavu "Sexmisie", potrvá totiž už jen jeden měsíc. 

Olomoucká Pevnost poznání, interaktivní muzeum vědy, spouští registrace do dětských vědeckých kroužků. Máte-li tedy doma malého biologa, fyzika, ale třeba i umělce nebo herce dychtícího po něčem novém z jeho oboru, neváhejte.  

Jedním z kroužků je "Malý vědec". Ten funguje již šestým rokem ve spolupráci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Mensy ČR. Jeho náplň je velmi pestrá a různorodá: Jedná se o návštěvy vědeckých pracovišť, muzeí, exkurze, přednášky a workshopy z oblasti přírodních věd, historie, aktivity rozvíjející intelektové schopnosti, odborné projekty či logické a deskové hry.

Až do 24. února se děti mohou přihlásit i na další mimořádnou akci v Pevnosti poznání. V noci z pátku 3. března na sobotu 4. března mají jedinečnou příležitost zjistit, co všechno se v Pevnosti poznání odehrává po setmění. Proběhne totiž druhý ročník "Noci v muzeu". Děti se vydají na dobrodružný noční průzkum muzea a nahlédnou do koutů, které nemá běžný návštěvník šanci spatřit. A ano, spacák, karimatku a hlavně baterku s sebou.

Na Hvězdárně a planetáriu Brno můžete od února shlédnout nové představení "Země pod palbou". Pod kopulí moderního celooblohového planetária zjistíte, že Sluneční soustava vypadá jinak, než si myslíme a Země je ve větším ohrožení, než bychom si kdy představili.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám