Hlavní obsah

V Červeném kostele v Brně vyhrávaly flašinety

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 18. srpna večer se v evangelickém kostele Jana Ámose Komenského v Brně, lidově zvaném Červený, konal benefiční koncert Kdyby tisíc flašinetů.

Foto: Jiří Smutný

Jan Bondra, Rastislav Rastko Tepina a manželé Noubelovi

Článek

Koncert uzavíral 6. ročník mezinárodního setkání flašinetářů, které pořádalo Technické muzeum v Brně ve spolupráci s Moravským zemským muzeem. Vstupné bylo 50 korun a výtěžek byl věnován ve prospěch APLA jižní Morava, Asociace pomáhající lidem s autismem.

Vystoupili flašinetáři Willy Roaux ze Švýcarska, Bogomil Gajser a Rastislav Rastko Tepina ze Slovinska a domácí Jan Bondra z Prahy, Patrik Pařízek z Berouna, Zdeněk Polášek z Ostravy a Henri Noubel s manželkou Alexandrou z Brna (původem z Francie).

V první části koncertu zazněly zejména francouzské šansony. Jako první se představil Ženevan Roaux s písní Prendre un enfant par la main, který na rozdíl od ostatních doprovázel svůj nástroj vlastním zpěvem. Značný úspěch zaznamenal zejména se šansonem Harmonikář, který přednesl v originále, a současně s ním zpívala českou verzi Pavla Burdková z Ostravy. Šansonový blok uzavřela paní Noubelová písní z repertoáru Edith Piaf Non, je ne regrette rien.

Ve druhé části koncertu zazněla klasická díla. Zahájil ji Tureckým pochodem Patrik Pařízek. Henri Noubel si vybral Humoresku Antonína Dvořáka. Velký úspěch měli šoumen Tepina s Lehkou kavalerií i druhý Slovinec Gajser s ukázkou z opery Nabucco.

Zaplněný kostel byl z poněkud nezvyklého koncertu nadšen, a dokonce si vynutil přídavek, který zahrál prezident domácí flašinetářské organizace Jan Bondra. A přítomní zakladatelé akce Petr Nekuža z Technického muzea a manželé Noubelovi již mohli začít spřádat plány na další ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám