Hlavní obsah

V burgundském Vézelay mívali sraz křižáci, přes tisíc let sem míří poutníci

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Burgundsko - kraj vína a klenotů architektury. Mám-li bez dlouhého přemýšlení „ukázat“ pouze na jedno jediné místo, které si mě při cestách po tomto regionu na východě Francie naprosto získalo, pak je to Vézelay. Městečko s benediktinským opatstvím, bazilikou sv. Marie Magdaleny a spoustou galerií.

Foto: Dana Ehlová

Bazilika Sainte-Marie-Madeleine de Vézelay.

Článek

Dopředu podotýkám, že nepatřím mezi věřící, přesto mě poutní místo a město Vézelay okouzlilo. Od prvních kroků, které snad ani nemohou směřovat jinam, než vzhůru do kopce k chrámu Sainte-Marie-Madeleine, jsem věděla, že právě sem bych se chtěla někdy vrátit.  

Vézelay, neboli Věčný pahorek, patří zcela po právu na seznam světového dědictví UNESCO. Bylo vždy důležitým místem. Ať pro křižáky, kteří se zde setkávali, nebo pro poutníky do Santiaga de Compostely, nejvíce však zřejmě pro poutníky, kteří sem již přes tisíc let přicházejí uctít ostatky a památku svaté Marie Magdaleny.  

Zdejší historie se začala psát v devátém století, kdy byl v roce 887 na pahorku obnoven a hradbami obehnán benediktinský klášter, vypleněný předtím normanským nájezdníky v nedaleké vesničce Saint-Pére.

Opatství Vézelay se od svého založení těšilo velké návštěvnosti poutníků především kvůli údajnému přechovávání ostatků sv. Marie Magdaleny v klášteře a zvláště po tom, co bylo papežem oficiálně potvrzeno jako jejich úložiště. Přestože v 16. století ostatky hugenoti zničili, význam a duch místa se jim zničit nepodařilo, spíše naopak. 

A tak v okamžiku, kdy dojdete k dominantě opatství - bazilice Sainte-Marie-Madeleine de Vézelay, užasnete. Chrám je dechberoucím dokladem stavitelského a výtvarného umění jak románského, tak gotického stylu.

Jeho složitě zdobený obloukový tympanon, který působivým ztvárněním předběhl svou dobu, znázorňuje glorifikaci Krista s rozepjatýma rukama, z nichž vyzařují paprsky na okolo stojící apoštoly. Autor tohoto pozoruhodného uměleckého skvostu, aby vyjádřil nadpozemský charakter postav, porušoval zcela záměrně proporce lidského těla a zkresloval umístění rukou i nohou.

Interiér baziliky a atmosféra v ní zapůsobí stejně, zvláště zažijete-li mnichy zpívanou modlitbu za doprovodu tónů varhan. Sedíte a ani nedudáte, jakákoliv slova jsou v tu chvíli zbytečná… Lehké mrazení po těle a dojmy ještě umocní návštěva krypty v podzemí.

Po opuštění baziliky doporučuji prohlídku celého areálu opatství. Krásné pohledy zpoza hradeb do kraje, v místech vyhlídek dokreslené mapami a zajímavými informacemi zcela jistě doplní zážitek z města, v němž strávil závěr života i světoznámý francouzský spisovatel Romain Rolland.

Speciálně pro mužskou část čtenářské obce je třeba dodat i „historicko-válečné“ informace. Z Vézelay vyšly ve 12. století dvě nejslavnější křížové výpravy do Svaté země. Bylo výchozím bodem a shromaždištěm křižáků po vyhlášení druhé křížové výpravy svatým Bernardem v roce 1146. Z Vézelay také vyrazila 4. července 1190 francouzská i anglická vojska pod vedením Richarda Lví srdce a Filipa II., která přezimovala na Sicílii, aby se na jaře vydala dál vstříc Svaté zemi.

Dámy upozorním na množství nádherných minigalerií na hlavní ulici, které prostě musíte navštívit, a pokochat se tam obrazy, obrázky, sochami nebo třeba grafickými listy, z nichž jeden se může stát, vedle ničím nenahraditelných osobních vzpomínek, trvalou památkou na pobyt v úchvatném Vézelay.     

Reklama

Výběr článků

Načítám