Hlavní obsah

V Budyšíně odstartovaly vánoční trhy. Dá se tu ale zažít mnohem víc

Novinky, Markéta Šťáhlavská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z možností, jak nasát nádhernou vánoční atmosféru, je vydat se do německého Budyšína. Budete se tu cítit určitě útulněji než v Čechy oblíbených Drážďanech a jistě vás mile překvapí i jazyk a kultura Lužických Srbů.

Foto: Město Budyšín

Noční Budišínský Wenzelsmarkt

Článek

Letošní 628. Budyšínský Václavský trh jistě stojí za zhlédnutí. Právě tento trh je (zřejmě) ten opravdu nejstarší v Německu. Na rozdíl od všech německých trhů nese v názvu jméno českého krále Václava IV., který již v roce 1384 propůjčil Budyšínu právo pořádat tzv. masný trh.

Budyšínem protéká řeka Spréva, nachází se zde mnoho věží. Zajímavá je i lužickosrbská kultura. Tu nejlépe prozkoumáte v Muzeu Lužických Srbů (lužickosrbsky Serbski muzej). Lužické srbštině, zejména její psané formě docela dobře porozumíte. V muzeu shlédnete typické kroje, zvyky, kraslice a mnoho dalších artefaktů týkajících se Lužických Srbů.

Teď už ale k již zmiňovanému Václavskému trhu. V neděli 2. prosince byl trh slavnostně zahájen nakrojením vánoční štoly (doporučuji ochutnat) a bude trvat až do 23. prosince. Na děti čeká bohatý program - denně v 15 hodin přijde Weinachtsmann (německý ekvivalent Ježíška podobající se Santa Clausovi), jízdy vánočním vláčkem, mnoho lahůdek, pestré hračky a živý betlém s osly a ovcemi.

Denně se nabízí slavnostní program: v úterý a ve čtvrtek vánoční dechová hudba a o víkendu hodina pohádek a mnoho jiného.

Budyšínské speciality, které byste si neměli nechat ujít: svařené víno, punč pro děti v keramických pohárech, perníčky, vánoční lahůdky, uzeninové a šunkové speciality. Některými stánkaři jsou dokonce Češi a atmosféra je tu skvělá. Václavské trhy jsou otevřeny denně od 10 do 20 hodin.

Zaujala mě i zdejší hrníčková tradice. Každý německý vánoční trh vydá každý rok speciální hrníček. Pokud si na trzích dáte cokoliv k pití, připlatíte si 2 eura jako zálohu za hrníček. Až dopijete, máte dvě možnosti - buď hrníček vrátíte a dostanete zálohu zpět, nebo si hrníček můžete nechat na památku a záloha je jako platba za koupi hrníčku. Myslím, že je to skvělá sběratelská příležitost a na trzích snadno seženete i starší ročníky hrníčků.

Myslíte, že je toho pořád málo, co se dá v Budyšíně dělat? Zkuste zajít do minimuzea hořčice - Budyšín je její výrobou známý, můžete ochutnat několik druhů, co takhle vánoční hořčice? Můžete také bloudit v největším bludišti v Německu, nebo zajít do dvou speciálních parků - dinosauřího či s miniaturami.

Za zhlédnutí stojí také starý lužickosrbský hřbitov, který (obzvlášť teď v zimě) byť na vás dýchne ponurou atmosféru. Na hřbitově můžete také vidět vnitřní hradby, i když Budyšín má hradby dvoje - ještě vnější. Mimoto má Budyšín i svojí přehradu, kostel, městské muzeum, městskou knihovnu a obchodní dům. 

Zkrátka, Budyšín je město, jehož kouzlu podlehne každý. Ve spojení s vánočními trhy je ale ještě úžasnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám