Hlavní obsah

V budově Mozartea v Praze zazněla mezi starými hodinami klasická i moderní hudba

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední zážitek si 22. srpna od 17 hodin odnesli návštěvníci hodinářství v Mozarteu v Jungmannově ulici v Praze. V rámci slavnostního otevření tamního obchodu zazněla vážná hudba v podání zahraničních interpretů. I přes nečekaně širokou účast veřejnosti se akce vydařila a všichni si odnesli hezké vzpomínky.

Foto: Radovan Hrbek

Posluchači zaplnili v hodinářství všechny skulinky

Článek

Historie domu je již od jeho počátků spojena s hudbou. Byl slavnostně otevřen v roce 1913, kdy zde zpívala i Ema Destinová. Čtvrteční koncert v hodinářství mohl být jistě potěšením i pro ni. Kromě lásky ke zpěvu, sbírala i různé typy hodin. Ve svých apartmánech jich měla nadbytek. Nejčastěji šlo o hodiny figurální nebo sloupkové. Kuriozitou byly například hodiny se skleněným vodotryskem a pohyblivým mlýnem, jež byly nalezeny v její pozůstalosti.

I další dny Mozartea nebo také Urbánkova domu plynuly v rytmu hudby. Sídlilo zde totiž Urbánkovo hudební vydavatelství a později i Supraphon.

V průběhu letošních prázdnin začal být v přízemí budován obchod s hodinami. Vznikl jako nápad trojice nadšenců, jež se tomuto koníčku věnovali už v rámci studí před mnoha lety. Díky jejich úsilí se vše podařilo a na začátku srpna mohl být v tomto prostoru obchůdek zpřístupněn. Vzbudilo to nemalou pozornost, a tak začalo být uvažováno o slavnostnějším otevření. Zapojilo se i několik kolegů ze zahraničí, jež si připravili několik vlastních hudebních aranžmá.

„Hrát muziku mezi tikající hodinami a hlavně kukačkami je opravdu nevšední zážitek,” prozradil jeden z návštěvníků, když už se lidé do večerní Prahy Jungmannovou ulicí pomalu rozcházeli.

Provozovatelé obchodu slibují však i další akce. Spolupracují s Českým horologickým spolkem a do budoucna by zde rádi realizovali besedy a přednášky s hodinářskou tématikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám