Hlavní obsah

V Brtnici se vydali nejen za ptačím zpěvem

Novinky, Pavel Ratkovský

Zatažená obloha a časná ranní hodina nebyly zrovna velkým sobotním lákadlem, ale ti, kteří toto překonali, rozhodně nelitovali. Vydali se totiž za ptačím zpěvem na stejnojmenné akci pořádané o. p. s. Chaloupky. A zdaleka nešlo jen o ptačí zpěv.

Foto: Eva Kujínková, Chaloupky o.p.s.

Budníček menší

Článek

Den ptactva se již několik let slaví prvního dubna. Chaloupky se rozhodly přiblížit ptactvo 2. dubna pomocí ukázky odchytu a kroužkování v Brtnici.

Přišli nejen místní lidé, ale dokonce až z Telče nebo Čáslavi. Miroslav Čutka z České společnosti ornitologické se svým kolegou Filipem Hruškou natáhli v blízkosti Brtnice dvě sítě – jednu „ve křoví“ a druhou přes říčku Brtnice. Díky tomu si přítomní mohli prohlédnout budníčka menšího a červenku obecnou.

Miroslav Čutka ptačí nožičky opatrně okroužkoval a údaje si zapsal, vše doprovázel poutavým výkladem. V síti u potoka se chytil skorec vodní a k překvapení pana Čutky také konipas horský. Než dostal svůj kroužek, ve druhé síti se ještě zachytila pěvuška modrá. O zajímavé úlovky tedy nouze rozhodně nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám