Hlavní obsah

V broumovském klášterním kuželníku už se opět koulí

Novinky, Kateřina Ostradecká

Dříve v něm hrávali kuželky řeholníci, teď bude zpřístupněn široké veřejnosti. Obnovený historický kuželník stojící v zahradě broumovského kláštera opět funguje a v pondělí 9. března se v něm po mnoha letech opět hrály kuželky.

Foto: Kateřina Ostradecká

Jako první přišli opravený historický kuželník v broumovské klášterní zahradě vyzkoušet žáci druhé třídy ZŠ Hradební.

Článek

Jako první přišli opravený klášterní kuželník v pondělí dopoledne vyzkoušet žáci druhé třídy broumovské ZŠ Hradební. Ti se do klášterní zahrady přišli podívat, aby načerpali inspiraci na výtvarnou soutěž nedávno vyhlášenou Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov. 

Jediný funkční kuželník na Broumovsku obnovený podle původního, historického vzoru se nachází v severozápadní části zahrady broumovského kláštera, podél jedné z opěrných zdí.

Stavbu tvoří zděná jednopodlažní budova, na kterou navazuje kuželková dráha dlouhá necelých třicet metrů a zastřešená dřevěnou konstrukcí. Ta byla stejně jako zbytek stavby až donedávna v dezolátním stavu.

„Existence kuželníku byla poprvé doložena už v roce 1705.  K jeho opravě došlo díky revitalizaci, kterou v loňském roce prošla přibližně jedna pětina broumovského kláštera i celá klášterní zahrada,“ sdělila Libuše Růčková, koordinátorka projektu revitalizace.

Pro veřejnost bude kuželník otevřen od konce letošního dubna. „Na 25. a 26. dubna chystáme Dny otevřených dveří, během kterých budou zpřístupněny nejen revitalizované části broumovského kláštera, ale i celá klášterní zahrada. A právě od posledního dubnového víkendu bude kuželník, který je v podstatě předchůdcem dnešního bowlingu, zpřístupněn nejširší veřejnosti a kuželky si tady bude moci zahrát kdokoliv, kdo bude chtít,“ informovala Dana Černotová z broumovského kláštera. 

Reklama

Výběr článků

Načítám