Hlavní obsah

V Brně spustili centrální portál knihoven

Novinky, Jiří Smutný

Ve středu 26. října byl spuštěn nový centrální portál knihovny.cz, zajišťující jednotný přístup ke službám českých knihoven. Nabízí čtenářům pohodlné vyhledávání spolehlivých informací, objednávání a půjčování knihovních jednotek i vyhledávání v elektronických databázích všech zapojených knihoven.

Foto: Jiří Smutný

Petr Žabička představuje nový portál

Článek

Na briefingu informoval novináře ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček o genezi portálu. Snaha o jeho vznik se objevila již někdy v roce 2011. V roce 2014 se uvažovalo, zda zadat vytvoření portálu soukromé firmě nebo to vyřešit jinak. Nakonec vzala tento úkol na svá bedra právě MZK a její programátoři v čele s Petrem Žabičkou.

Ten uvedl, že portál nevznikal na zelené louce, ale vycházelo se ze zkušeností s již existujícími portály ve Finsku, Dánsku, Švýcarsku a Nizozemsku. Snahou tvůrců bylo, aby byl pro uživatele co nejjednodušší, proto má jediné vyhledávací pole. Čtenář si může vyhledat požadovanou knihu a vybrat si ze seznamu nejbližší knihovnu.

Do systému je zatím zapojeno kolem dvaceti tuzemských knihoven. Může se to zdát málo, protože celkem je u nás knihoven kolem 6000. Portál však zahrnuje ty největší z nich, takže celkové fondy představují kolem 90 procent všech knižních svazků, které jsou u nás k dispozici (kolem 10 miliónů svazků).

Portál není určen pro pracovníky knihoven, ale pro uživatele, tedy zejména čtenáře. Poskytuje nejen informace o knihách, ale i o dalších aktivitách knihoven, jako jsou kulturní, vzdělávací nebo komunitní akce, možnosti setkávání, relaxace nebo připojení k internetu. Navíc nový portál umožňuje propojení účtů, které již čtenář v zapojených knihovnách má. Časem se budou jeho služby ještě rozšiřovat.

Při příležitosti spuštění portálu, nad kterým převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman, se v Moravské zemské knihovně v Brně uskutečnilo slavnostní setkání. Zúčastnili se ho ředitel MZK Tomáš Kubíček, ředitel odboru umění, literatury a knihoven Ministerstva kultury ČR Milan Němeček, ředitel Knihovny Akademie věd ČR Martin Lhoták, ředitel Městské knihovny v Praze a představitel Sdružení knihoven České republiky Tomáš Řehák a další hosté.

Reklama

Výběr článků

Načítám