Hlavní obsah

V Břasích se vzpomínalo na radistu Jiřího Potůčka-Tolara

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 12. července v 10:30 hodin proběhl před budovou obecního úřadu Břasy pietní vzpomínkový akt k 96. výročí narození radisty a parašutisty výsadku Silver A Jiřího Potůčka (krycím jménem Tolar).

Foto: Jaroslav Kreisinger

Radiotelegrafista československých aerolinií Jiří Šavlík posílá zprávu do nebe Jiřímu Potůčkovi - Tolarovi

Článek

Před několika okamžiky odvysílal za nás za všechny jeho kolega ve zbrani Jiří Šavlík, radiotelegrafista československých aerolinií a rodák z obce Darová, zprávu v tomto znění:

„Všem hrdinům druhé světové války, zde obecní úřad Břasy. Všichni účastníci tohoto aktu zasílají srdečné pozdravy těm, kteří položili životy za naši vlast. Zvláště tento den zdravíme našeho občana Jiřího Potůčka k jeho dnešním 96. narozeninám. Konec zprávy.”

„Vzpomínka je zároveň adresována do nebeských výšin hrdinům, kteří obětovali život v boji proti fašismu a za osvobození Československa, kdy tento rok uplynulo 70. výročí od konce druhé světové války.” Tak začal své vzpomínání na radistu výsadku Silver A Václav Toman, předseda Leteckého historického klubu Plzeň

26. června odvysílal Jiří poslední zprávu: Ležáky u Vrbatova Kostelce (Skuteč), kde jsem byl se svou stanicí, byly srovnány se zemí. Lidé, kteří nám pomáhali, byli zatčeni. Jen s jejich pomocí jsem mohl zachránit stanici a sebe. Fred v ten den v Ležákách nebyl. Nevím o něm a on neví o mém nynějším umístění. Doufám však, že se nám podaří dát se opět dohromady. Zůstal jsem nyní sám. Lidé se bojí a jsou nedůvěřiví, lze těžko navazovat nové styky. Pro případ, že bych se nesešel s Fredem, udejte mi jméno a adresu jeho nástupce. Udejte mi, prosím, heslo depeší 869–97, šifrou tohoto telegramu. Příští vysílání ve 23 hodin dne 28. června.

Žádné příští vysílání radiostanice LIBUŠE se však již neuskutečnilo.

Dopoledne 1. července v 9 hodin obdržely četnické stanice pokyn k pátrání po neznámém muži, parašutistovi, s popisem jeho oblečení (je bos, na sobě má košili béžové barvy a šedé kalhoty, asi pumpky).

Třiadvacetiletý Jiří neměl v dané situaci příliš mnoho šancí a jeho konec dostal ještě absurdnější rámec, než by se normálně dalo čekat. Potůček unikal svým pronásledovatelům, až zcela vysílený usnul v malém lesíku u Trnové poblíž obce Rosice nad Labem. Zde jej našel spícího český příslušník četnické stanice v Doubravici štábní strážmistr Karel Půlpán. Agilní četník nedal parašutistovi absolutně žádnou šanci a pistolí ráže 9 mm mu prostřelil hlavu!

„Poslední člen paraskupiny Silver A zahynul 2. července z rukou českého člověka…Deset dní před svými narozeninami,” ukončil své vzpomínání Václav Toman.

Poté se slova ujali další hosté: europoslanec Jiří Pospíšil, senátorka docentka MUDr. Milada Emmerová, místostarosta města Rokycany Jan Šašek. Rostislav Vychodil předal starostovi Břas Ing. Mgr. Miroslavu Krocovi čestné uznání Českého svazu bojovníků za svobodu a po nich pokračovali další řečníci. Všichni se shodli na hrdinství Jiřího Potůčka a také všech, kteří se nebáli položit své životy za svobodu naší vlasti.

Následně došlo k položení květin a věnců k padáku statečného radisty. Na závěr zazněla státní hymna České republiky.

Zároveň v informačním centru K21 Stupno byla pro veřejnost od 9 do 14 hod. otevřena výstava "Setkání na demarkační linii".

Reklama

Výběr článků

Načítám