Hlavní obsah

V bohumínské nemocnici mají nový rentgen

Novinky, Lucie Balcarová

Staré rentgenovací zařízení v Bohumínské městské nemocnici nahradilo nové. Na zdejším radiodiagnostickém oddělení (RDG) už přibyla nová skiaskopickoskiagrafická sklopná stěna s digitalizací, lidově řečeno digitální rentgen.

Foto: Pavel Čempěl

Ivo Kott z bohumínské nemocnice prohlíží na negatoskopu klasický rentgenový snímek. Ty už ale brzy skončí. Nově se snímky budou zkoumat v počítači.

Článek

Modernizace pracoviště si vyžádala 5,6 miliónu korun. Čtyřmi milióny na ni přispěje stát, jeden milion zaplatí město a zbývající část pak nemocnice.

Moderní zařízení bude pracovat na principu tzv. nepřímé digitalizace. Snímky se pořídí na kazety se záznamovou fólií (jako na paměťovou kartu ve foťáku), které se pak pomocí digitizéru oskenují a převedou do počítače. Výsledný obraz na monitoru je nepopsatelně kvalitnější a práce s ním je praktičtější než u starých filmových rtg snímků.

„V počítači si budeme moci snímky zvětšit, ztmavit či zesvětlit, přiblížit nebo z nich provádět výřezy. Navíc je budeme moci posílat elektronicky do jiných zdravotnických zařízení. Velmi nám to práci a diagnostiku usnadní,“ řekl vedoucí radiologický asistent Ivo Kott.

Nový rentgen nahradil ten starý z roku 1991. Snímky se na něm vyvolávaly klasicky mokrou cestou. Modernizované pracoviště bude příjemnější jak pro pacienty, tak pro zdravotníky. „Mokrý proces je už v dnešní době drahý, pomalý a není tak přesný. Díky novému zařízení nemocnice ušetří až půl milionu korun. Navíc se zvýší kapacita rentgenu a přesnější bude také diagnostika,“ sdělil ředitel nemocnice Vojtěch Balcárek.

Bohumínská nemocnice disponuje třemi stacionárními rentgeny, dva jsou na hlavním pracovišti v budově A, třetí v budově D poblíž chirurgické ambulance. Tam stále zůstává v provozu starý rentgen s klasickými rtg snímky zpracovávanými v temné komoře. S jeho přechodem na digitalizaci se počítá po novém roce.

Po zprovoznění nového digitálního rentgenu, ke kterému dojde do poloviny listopadu, zde vznikne hlavní snímkovací pracoviště nemocnice, tzv. vlajková loď RDG oddělení. „Budeme zde provádět nejvíce výkonů. Z pětadevadesáti procent jde o klasické snímkování,“ doplnil Ivo Kott s tím, že nejčastěji vedle snímků plic a skeletu provádějí kontrastní vyšetření zažívacího traktu, ledvin, žilního systému, případně se pomocí rentgenu lokalizují cizí tělesa v organismu.

Před instalací nového pomocníka muselo RDG oddělení projít stavebními úpravami. Odstranily se staré konstrukce, vybouraly se dveře a bylo nutné upravit a položit novou podlahu. Montáž a zprovoznění nového zařízení koordinoval technik přímo od výrobce z francouzského Lyonu. Rentgenové nemocniční pracoviště pomáhá především chirurgii, interně a gynekologii včetně ambulancí. Ročně pořídí přes 20 tisíc snímků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám