Hlavní obsah

V Bohumíně zrušili kvůli extrémním srážkám vodácké otevírání Odry

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně ruší vodácké otevření meandrů řeky Odry i místní městské půjčovny lodí. To se mělo uskutečnit v sobotu 2. července v 9 hodin dopoledne. Kvůli očekávaným extrémním srážkám a povodňové pohotovosti se však akce o tři týdny odkládá. Náhradní termín pro otevření je v sobotu 23. července.

Foto: galaxantiques.com

Ilustrační obrázek

Článek

„S ohledem na prognózy průtoků na Odře a Olši musíme vodácké otevírání zrušit. V pátek v poledne by měl být průtok v Bohumíně na Odře až 500 m³/s, za soutokem s Olší v Polsku dokonce 1000 m³/s. Řeku je možné bezpečně sjet, když je průtok nižší než 60 m³/s. Při vyšším průtoku je její sjíždění příliš riskantní a životu nebezpečné. S našimi polskými partnery jsme se už proto dohodli na náhradním termínu,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Městská půjčovna lodí však své brány v červenci otevře a bude fungovat až do 24. září, kdy se řeka slavnostně uzamkne. Vyznavači sjíždění řek si díky ní budou moci proplout meandry během tří měsíců o víkendech či svátcích. Na výběr budou mít z dopoledních či odpoledních sjezdů.

Provoz půjčovny je ovšem závislý na množství vody v Odře. Jezdí se za každého počasí, ale průtok v řece Odře nesmí překračovat 60 m³/s. Při vyšším průtoku vody se půjčovna neotevře. Během dvouletého provozu půjčovny si už Odru sjelo 2500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám